England straffas – spel utan publik på Wembley

Åtskilliga supportrar utan biljetter tog sig förbi avspärrningar och vakter och in på arenan. De kaotiska scenerna från EM-finalen på Wembley i somras får nu sitt efterspel. England bötfälls och tvingas spela utan publik i första hemmamatchen i Nations League nästa år.

England får spela nästa tävlingsmatch i Uefa-regi inför tomma läktare på grund av oroligheterna på Wembley i samband med EM-finalen i somras. Arkivbild.

England får spela nästa tävlingsmatch i Uefa-regi inför tomma läktare på grund av oroligheterna på Wembley i samband med EM-finalen i somras. Arkivbild.

Foto: David Cliff/AP/TT

Fotboll2021-10-18 17:14

Två dagar efter oroligheterna inledde Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, den utredning som slår fast att det engelska fotbollsförbundet, FA, döms till runt en miljon kronor i böter och tvingas spela nästa tävlingsmatch i Uefa-regi utan åskådare.

Dessutom delar Uefa ut en villkorlig dom på ännu en match utan publik om åskådare missköter sig de närmaste två åren.

I samband med finalen mot Italien den 11 juli stormade grupper av fans utan biljetter flera entréer på arenan. Såväl vakter som poliser skadades i de tumult som uppstod.

Uefa slår även fast att åskådare tagit sig in på planen, kastat föremål, brukat förbjuden pyroteknik samt stört nationalsångerna.

I samband med finalen, som Italien vann efter straffsparkar, grep brittisk polis 39 personer.

Under EM bötfälldes FA med cirka 300 000 kronor sedan Danmarks målvakt Kasper Schmeichel störts av en laserpekare.

En talesman för FA säger: "Även om vi är besvikna över domen, accepterar vi Uefas beslut."

"Vi fördömer det fruktansvärda beteendet hos de individer som orsakade de skamliga scenerna i och runt Wembley vid EM-finalen och vi beklagar djupt att några av dem kunde komma in på arenan."

England VM-kvalar mot Albanien hemma i november, men den matchen spelas med publik eftersom Internationella fotbollsförbundet, Fifa, administrerar VM-kvalet.

Gruppspelet i Nations League inleds i juni nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!