England till semi – avgjorde i förlängning

Hemmafavoriten England var sex minuter från ett EM-fiasko. Men en sen kvittering och ett avgörande i förlängningen, i kvartsfinalen mot Spanien, säkrade avancemanget.

Englands Georgia Stanway firar sitt avgörande mål i EM-kvartsfinalen mot Spanien med Lauren Hemp.

Fotboll2022-07-20 23:36

Mittfältaren Georgia Stanway blev kvartsfinalhjälte då hon i den sjätte förlängningsminuten gick själv och fick på ett distinkt vristskott otagbart för den spanska målvakten Sandra Paños.

– Det här visar vilken nivå vi ligger på, säger Stanway till AFP efter matchen.

Målet betydde 2–1 och de 28 994 åskådarna i Brighton, de flesta engelska supportrar, kunde andas ut.

– Fansen stod bakom oss, det kände vi, säger Englands förbundskapten Sarina Wiegman.

Semifinalplatsen var bärgad. Där kan England få möta Sverige, om Sverige vinner sin kvartsfinal mot Belgien på fredag.

England dominerade stort i gruppspelet. Med 14–0 i målskillnad, bland annat efter 8–0 mot Norge. Men dominansen förbyttes mot ett nervigt drama i kvartsfinalen. Mot ett Spanien som kom tvåa i sin grupp efter två segrar och förlust mot gruppettan Tyskland och med 5–3 i målskillnad.

González målskytt

Spanien gjorde inledningsvis som i de tre gruppspelsmatcherna – höll i bollen men fick inte till några heta målchanser. I alla sina gruppmatcher hade Spanien minst 65 procent av bollinnehavet.

Efter drygt en halvtimmes spel lyckades inte Spanien längre stoppa engelskorna från att ta sig fram på kanterna, i det spel som varit så framgångsrikt hittills i EM. Och vid en frispark lyckades också Ellen White slå bollen i mål – dock bortvinkat för offside. En stund senare nickade White utanför.

I halvtid bytte Spanien in Athenea del Castillo till höger i offensiven, vilket visade sig bli ett genidrag. I den 54:e minuten tog hon sig in i straffområdet och slog ett inlägg som Esther González prickade in vid bortre stolpen.

Strax därefter plockades två engelska anfallare bort – White och VM:s skyttedrottning Beth Mead, som gjort fem mål.

England och den stora engelska publiken i Brighton hoppades sedan få straff när Lauren Hempl föll i straffområdet, men nekades den.

Bra byten

Förbundskapten Sarina Wiegman, tillbaka efter coronakarantän, fortsatte att byta ut stjärnor. Denna gång mittfältsgiganten Fran Kirby.

Bytena gav resultat. I den 84:e minuten slog Laruen Hemp ett inlägg från högerkanten som inhopparen Alessia Russo nickade ner till en annan inhoppare, Ella Toone, som satte bollen i mål.

1–1 stod sig matchen ut och avgörandet skedde i förlängningen.