Enrique vilar stjärnor – inte trött på Sverige

Ett långt EM för många spelare, några fick även spela OS och klubblagsfotbollen är redan i gång. Luis Enrique vill inte slita på sina landslagsspelare. Därför står sju spelare från EM-truppen över VM-kvalet mot Sverige. –Vilan är nödvändig. Vi har värderat varje spelares situation, säger Spaniens förbundskapten.

Spaniens förbundskapten Luis Enrique.

Spaniens förbundskapten Luis Enrique.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2021-09-01 19:16

Pau Torres, Diego Llorente, Fabian Ruiz, Thiago Alcantara, Pedri, Dani Olmo och Mikel Oyarzabal – alla saknas i torsdagskvällens VM-kval mot Sverige på Friends arena.

– Vi bestämde att det bästa för dem var att vila, men alla ville komma, sade Enrique nyligen till tidningen Marca.

Trion Pedri, Olmo och Oyarzabal spelade både EM och OS i somras.

Däremot bedöms både Unai Simon och Eric Garcia var fräscha nog för tre kvalmatcher på kort tid, trots att de deltog i båda mästerskapen. Efter besöket i Solna väntar Georgien hemma på söndag och Kosovo borta för sommarens EM-semifinalist.

Nya från EM-truppen är Iñigo Martínez, Raul Albiol, Carlos Soler, Mikel Merino, Pablo Fornals, Brais Méndez och Abel Ruiz.

Enrique var inte nöjd med EM-premiären mot Sverige i Sevilla i juni. Trots markant spelövertag kom aldrig det förlösande målet. Med ryggen mot väggen klarade Sverige 0–0 och vann sedan gruppen.

Inte trött på att möta Sverige

Enrique och spelarna fick hård kritik – och den spanske förbundskaptenen hyllade inte direkt sin motståndare.

Men trött på att möta Sverige? Det är han inte.

– Jag har aldrig klagat på hur Sverige spelat, på hur motståndet agerar. Jag är inte trött på att möta Sverige. Båda lagen har sin stil. Sverige väntade in oss, satsade på kontringar. Vi håller oss till vårt spelmönster, säger han på onsdagskvällens presskonferens på Friends arena.

Enrique kastar gärna om i sina startelvor. Det gjorde han även under EM och Lasse Jacobsson, landslagets bevakare av motståndare, är högst osäker på vilket lag spanjoren matchar.

– Jag tror inte att de ändrar så mycket i arbetssätt och så vidare utan det är mer att det kanske kommer in någon ny spelare nu när det är sju spelare som är borta sedan EM-truppen.

– Pedri och Olmo spelade väldigt mycket och de är inte med, säger Jacobsson.

"Vital för oss"

Enrique avslöjar inget kring vilken elva han släpper fram, men han vet hur han vill ha det.

– Jag har den klar för mig, säger han.

Precis som Janne Andersson, hans svenske kollega, påpekat i veckan är kvalmatcher i september inte ideala.

– Från min tid som spelare vet jag att det alltid varit svårt att börja spela tävlingsmatcher igen. Man är inte hundra procent. Det är mitt jobb att ordna det och ligga på om hur viktigt det är att vi vinner.

– Den här matchen är vital för oss, väldigt viktig, säger Enrique.

Positiv respons

Han noterar att semifinalplatsen (förlust mot Italien) i EM gav en positiv respons hemmavid.

– Sanningen är att jag alltid känt stöd för landslaget, från folk på gatan, från fansen. Det stämmer att efter EM upplevs det som behagligare (att vara förbundskapten). Folk kommer fram och gratulerar.

Men han påpekar också:

– EM tillhör det förflutna. Det faktum att du presterade bra för 30–40 dagar saknar betydelse nu.

Möjlig spansk startelva: Unai Simon – César Azpilicueta, Eric García, Aymeric Laporte, José Gayà – Sergio Busquets, Koke, Rodri – Ferran Torres, Álvaro Morata, Gerard Moreno.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!