Lise Klaveness vet att hon och Norge har valt den svåra vägen för att ta plats i Uefas exekutiva kommitté – Europeiska fotbollsförbundets beslutande organ. Om hon hade räckt upp handen för att sitta på den stol som är vikt för en kvinnlig ledamot hade hon med allra största sannolikhet stått utan motkandidat.
Nu är risken stor att onsdagens omröstning i portugisiska Lissabon slutar med att Klaveness inte tar en av de sju platser som står på spel. Alla tio motkandidater är män.
– Vi kommer att spela hela vägen in till dess att domaren blåser av matchen. Det är det enda som betyder något för mig, säger Lise Klaveness till TT.
"Det är allvarligt"
De blott två kvinnor som har tagit plats i organet tidigare har för det första gjort det på kvotplatsen och för det andra har de inte varit ordförande i ett nationsförbund. Klaveness tycker det är fel att ställa kvinnor mot varandra – valet ska stå mellan en ordförande i ett nationsförbund mot en annan ordförande.
– Det finns ordföranden som jag pratat med som tycker att det är konstigt att jag inte kandiderar till kvinnopositionen, men det är ett samtal jag önskar att ha. Det är lite av poängen med allt. Att berätta att vi från damsidan inte är likgiltiga till att det under den internationella fotbollshistorien har varit noll kvinnliga ordföranden i exekutiva kommittén.
– Det är allvarligt. Fotboll är världens största flick- och damidrott.
Klaveness skrev historia när hon i början av mars förra året blev första kvinnliga ordförande i norska fotbollsförbundets 120-åriga historia. Omgående gjorde hon sig ett namn i fotbollsvärlden.
Blott några veckor in på posten ställde hon sig i talarstolen på Internationella fotbollsförbundets kongress och riktade skarp kritik mot Fifa och VM i Qatar. Ett år senare går hon en ny kamp.
– Detta är inget jag gör för personlig vinning. Jag önskar inte att vara borta från mina barn ännu fler dagar. Men det känns som att jag har ett stort ansvar att kandidera.
Ställ frågan till männen
Hon har som målsättning att ha ett samtal med samtliga ordförandekolleger i Uefas 55 medlemsländer före röstningen.
– Under valkampanjen har jag märkt att för de andra länderna har det varit otroligt viktigt med geografisk representation. De är väldigt upptagna av att vi är många från Norden som ställer upp, säger hon och fortsätter:
– Jag förstår att geografisk balans är viktigt, men det är frågor som ska ställas till männen. Det är inte mitt jobb att balansera geografi när det har varit noll kvinnliga ordföranden i exekutiva kommittén.
När Gianni Infantino valdes om som Fifa-ordförande – utan motkandidat – på kongressen i Rwanda nyligen genomförde Klaveness en tyst protest genom att inte applådera. Samma markering gjorde Sveriges generalsekreterare Håkan Sjöstrand samt representanter för förbunden i Nederländerna, England och Tyskland.
Det är även i den delen av Europa som hon hittar ett starkt stöd för att ta plats i Uefa-styret.
– Eftersom vi har haft en tydlig profil genom åren är det många som vet var vi står. Vi har en väldigt tydlig stöttning från England och Tyskland, och många andra stora nationer, som önskar den här profilen.
En fotbollsvärld i förändring?
Klaveness tycker sig se en fotbollsvärld som är i en förändring. Det har exempelvis blivit ett större fokus på sportens pengaflöden – inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Det skapar ett nytt spel och bollen är fri. Då är det extremt viktigt att fotbollen har ledare som samlar sig kring värderingar som kan gälla över hela världen, säger Klaveness.
Samtidigt fortsätter exempelvis Saudiarabien och Qatar att pumpa in pengar i fotbollsvärlden.
– Hur ska den internationella fotbollen se ut och hur ska vi tolka de universella värderingarna när vi går in i en värld med mer statsägda investeringar. Det kommer vi inte klara av att stoppa, men ska de sitta på alla sidor runt bordet? Ska staterna sitta där och vara nära Gianni Infantino och alla andra? De har pengar och råd att påverka över allt, men jag tror att en förändring är möjlig.
Lise Klaveness är realistisk och säger att hon troligtvis inte kommer att få en plats vid Uefa-styrelsens bord. Denna gång.
– Om jag inte kommer in så har vi i alla fall startat en liten rörelse – hur ledarna väljs är något som måste förändras. Då startar nästa kampanj. Man måste försöka få med folk på det man tror på.