Eriksen tillbaka i landslaget efter hjärtstoppet

Christian Eriksen är tillbaka i det danska fotbollslandslaget för första gången sedan han drabbades av hjärtstopp under EM förra året. –Vi är väldigt glada att ha honom tillbaka, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

Christian Eriksen är tillbaka i det danska landslaget för första gången sedan hjärtstoppet under VM förra året. Arkivbild.

Christian Eriksen är tillbaka i det danska landslaget för första gången sedan hjärtstoppet under VM förra året. Arkivbild.

Foto: David Cliff/AP/TT

Fotboll2022-03-15 11:34

Eriksen föll ihop på planen i EM-premiären mot Finland i Köpenhamn i fjol, och det var oklart om han någonsin skulle kunna spela fotboll på högsta nivå igen. Men förra månaden, 259 dagar efter den dramatiska händelsen, gjorde han comeback när han debuterade för sin nya klubb Brentford i Premier League.

Nu är han tillbaka i landslagsform, tycker Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand. 30-åringen finns med i 23-mannatruppen till landskamperna borta mot Nederländerna den 26 mars och hemma mot Serbien tre dagar senare.

– Han är i bra form, han är fysiskt i väldigt, väldigt bra form. Han har visat en imponerande hög nivå, och sättet han agerar på på planen, den nivån han har – jag såg matchen mot Burnley senast och där var han i mina ögon bäst på planen, säger Hjulmand på tisdagens presskonferens.

"En avgörande faktor"

Någon större skillnad på Eriksen före och efter hjärtstilleståndet ser Hjulmand inte. Han räknar med att ha lika stor nytta av sin mittfältsstjärna som tidigare.

– Det är den gamle Christian Eriksen. Självklart saknar han lite rytm och sådant, men jag förväntar mig att han kommer komma in i laget precis som han har gjort i Brentford, och inte bara att han ska vara med, utan att han ska vara en avgörande faktor för oss.

Det tog tid innan Hjulmand ens hade en tanke på att ta ut Eriksen igen. Det enda viktiga var att mittfältaren skulle bli friskförklarad.

– Under lång tid efter det som hände tänkte jag över huvud taget inte på om han skulle kunna spela fotboll eller inte. Jag har varken velat skynda på det eller hoppats på något. Min inställning har varit att stötta Christian och hans familj i det beslut de skulle ta.

Räknar med känslosamt mottagande

Kasper Hjulmand räknar med att framför allt landskampen mot Serbien kommer bli väldigt speciell. Den spelas precis som EM-premiären mot Finland på Parken i Köpenhamn.

– Det blir känslosamt, det råder det inget tvivel om. Vi måste komma ihåg att det här blir något fantastiskt positivt, det blir något annat än senast han var på Parken. Det blir framför allt fint för Christian. Det kommer vara en glädjens dag. Han kommer få ett fantastiskt mottagande, säger Hjulmand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!