Eriksens besök lyfter Danmark inför EM-rysaren

Danmark måste vinna för att ta sig vidare. Stärkt av Christian Eriksens besök och ett stort hemmastöd i Köpenhamn går man för tre poäng mot Ryssland. –Vi är beredda att springa ut på Parken för en magisk kväll, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

Danmark har kniven mot strupen på Ryssland.

Danmark har kniven mot strupen på Ryssland.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Fotboll2021-06-21 13:22

Det sportsliga hamnade tidigt i skymundan för Danmark när stjärnan Christian Eriksen fick ett hjärtstopp i premiären mot Finland. Danmark förlorade matchen med 0–1 och mot Belgien i torsdags, 1–2, blev det återigen noll poäng – trots ett bra spel.

– Det är som att vårt EM börjar nu, säger förbundskapten Kasper Hjulmand på presskonferensen inför kvällens match mot Ryssland.

– Det är nästan lite overkligt att vi har noll poäng, men vi är fokuserade på matchen mot Ryssland och vet att vi kan ta oss vidare från gruppspelet med en seger, säger han.

"Bra att träffa Eriksen"

Något som kan fungera som en moralhöjare inför måndagens match är besöket på Danmarks EM-bas i Helsingör i fredags. Då tittade Christian Eriksen – som har skrivits ut från sjukhuset – förbi för att hälsa på laget.

– Det betydde mycket för dem som inte hade sett Christian (sedan hjärtstoppet). Det är en sak är att se några filmklipp och bilder. Det är något annat att vara nära honom, se honom i ögonen och kunna känna honom, säger Hjulmand.

– Det har varit bra för truppen. Det råder ingen tvekan om att det finns en annan stämning nu. Det var bra för oss att träffa Christian och familjen och framför allt var det viktigt för några av spelarna, säger förbundskaptenen.

"Enat landet"

Mot Belgien fanns 25 000 åskådare på plats på Parken och det blir lika många i kväll – där en stor majoritet är danskar. Extremt få ryska inresta supportrar väntas eftersom det bland annat krävs isolering i tio dagar vid inresa till Danmark från Ryssland.

– Även fast det inte var en full arena (mot Belgien) så kändes det som att det var 100 000 människor där. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger målvakten Kasper Schmeichel.

Den senaste veckan är ett tydligt exempel på vad det danska landslaget och supportrarna betyder för varandra, menar Schmeichel.

– Den här senaste veckan har visat varför vi offrar så mycket när vi är borta från våra familjer och barn. Det här är speciellt. Att se att fotboll kan ena ett land så som det har gjort de senaste dagarna är varför jag och många andra spelar fotboll, säger han.

Lagkaptenen Simon Kjær säger att laget förtjänar att gå vidare och att man kommer att göra allt för att det ska hända.

– Ni kan räkna med att vi kommer att ge allt på planen. Med allt stöd blandat med den kvalitet laget har så är jag självsäker, säger han.

Fakta: Läget i fotbolls-EM:s grupp B

1) Belgien, 6 poäng, +4 i målskillnad

2) Ryssland, 3, -2

3) Finland, 3, 0

4) Danmark, 0, -2

12 juni

Danmark–Finland, 0–1

Belgien–Ryssland, 3–0

16 juni

Finland–Ryssland, 0–1

17 juni

Danmark–Belgien, 1–2

21 juni

Finland–Belgien

Ryssland–Danmark


Fakta: Detta särskiljer lagen

Om två eller fler lag har samma antal poäng när gruppspelet är färdigspelat gäller följande för särskiljning:

+ Flest antal erhållna poäng i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Målskillnad i matcher mellan de aktuella lagen.

+ Flest gjorda mål i matcher mellan de aktuella lagen.

Om det fortfarande inte går att särskilja lag efter denna modell gäller följande:

+ Målskillnad i alla gruppmatcher.

+ Flest antal gjorda mål i alla gruppmatcher.

+ Flest antal segrar i alla gruppmatcher.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Om två lag – med samma poäng, samma antal gjorda mål och insläppta mål – spelar mot varandra i den sista gruppspelsmatchen och lagen inte går att skilja åt efter den sista matchen tillgrips straffläggning.

Detta avgör vilka lag som blir de fyra bästa treorna (av sex lag) och därmed går vidare till åttondelsfinal:

+ Flest antal poäng.

+ Bäst målskillnad.

+ Flest antal gjorda mål.

+ Flest antal segrar.

+ Lägst antal disciplinära poäng baserat på erhållna röda och gula kort i alla gruppspelsmatcher. Rött kort ger 3 poäng, gult kort ger 1 poäng och två gula kort som leder till utvisning i en match ger 3 poäng.

+ Rankning i EM-kvalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!