Eriksson: "Nu gör det mest ont"

Magnus Eriksson tog motgången som en stor förlorare, men konstaterade också: –Nu gör det mest ont och det får det göra.Efter 2–3-förlusten hemma mot Varberg var Djurgårdens guldchans minimal. Några timmar senare försvann den helt.

Lagkaptenen Magnus Eriksson vinner inget SM-guld i år. Efter förlusten mot Varberg är chansen borta.

Fotboll2021-11-28 19:49

– Det ska nog mycket till nu, svarade lagkaptenen Eriksson direkt efter matchen på Discovery+ fråga om guldtåget gått.

Efter Jo Inge Bergets sena segermål (1–0) borta mot Kalmar senare på kvällen hakades Djurgården av definitivt.

Avståndet upp till serieledande Malmö FF är fyra poäng med tre poäng kvar att spela om i lördagens sista omgång.

En av sex tagna poäng i de två senaste matcherna fick Djurgården att snubbla på det allsvenska upploppet. Mot Varberg gick precis allt som kunde gå emot Djurgården emot Djurgården.

Tidigt i underläge, missad straff (Eriksson) sekunderna före pausen, två baklängesmål kort efter kvitteringen (Edward Chilufya) i början av andra halvlek.

Och mängder med brända chanser.

"Bryta ihop"

– Det enda man kan göra nu är att bryta ihop och försöka komma tillbaka. Vi har fortfarande mycket att spela för, en Europacupplats som betyder mycket för klubbens ekonomi, säger mittbacken Jacob Une Larsson.

Magnus Eriksson har haft en av karriärens främsta säsonger – men det hjälpte inte mot Varberg och betyder ingenting nu när guldchansen försvann.

– Jag kanske gör min sämsta match för året, säger han.

Men vad det var som gick så galet i säsongens sista hemmamatch har han svårt att sätta fingret på.

– Jag vet inte riktigt. Vi kontrollerar det ganska bra, men de gör tre mål på oss på hemmaplan. Vi kanske går bort oss lite. Vi ska inte släppa in mål på fasta situationer på det viset, säger han.

Straffades av Varberg

Tränaren Thomas Lagerlöfs analys:

– De straffar oss på de saker vi gör dåligt. Resultatet är en otrolig besvikelse. Det är lätt att stirra sig blind på resultatet och att tycka att allt är dåligt, för det var det inte, men det är delar som inte är bra.

– Vi kommer ut lite skakigt, anspänning antagligen, det går lite segt, vi kommer igång och får kontroll på det efter 10-15 minuter, men vi släpper in två hörnmål.

Efter kvitteringen i 48:e minuten hade Djurgården nästan en halvlek på sig att fixa de tre poängen.

– Jag känner att det finns bra möjligheter när vi kvitterar. Den stora besvikelsen är hur vi hanterar det efter 1–1. Vi fattar fem-sex katastrofbeslut.

– Det är jag mest besviken på, annars gör killarna vad de kan i en match som går oss emot. Det är svårt att vinna när man släpper in tre mål, men vi borde ha gjort fler mål. Jag tycker att vi vaskade fram tillräckligt med chanser, säger Lagerlöf.

Hitta nytt fokus

Nu måste han och kollegan Kim Bergstrand få spelarna att hitta motivation och fokus inför avslutningen mot Häcken på lördag.

– Vi tänker inte på guld. Vi ska åka ned till Göteborg och säkra en Europacupplats.

– Det är klart att resultatet i dag är en jättebesvikelse, men att ha det hela i egna händer tappade vi i Norrköping (1–1) i måndags. Det är klart att i dag är inte så många sugna på att springa ut och spela på Häcken, säger Lagerlöf.

Varbergs tränare Joakim Persson lovade ett partaj på bussen hem till Varberg.

– Vi var väldigt effektiva för dagen, fick ledningen som gav energi. Sedan norpar vi straffen och vi mår ganska bra då.

– Det smäller direkt i andra, vi hade gått ned på fembackslinje för att vi ville undvika inläggspelet. Där somnade vi till men reste oss. Det är bara att lyfta på hatten för mina killar och gratulera dem till en fantastisk säsong.

I och med segern säkrade Varberg definitivt en tredje raka säsong i allsvenskan.

Fakta: Så avgörs guldstriden

Återstående matcher:

Måndag: Elfsborg–AIK (19.00)

Lördag: AIK–Sirius, Malmö FF–Halmstad, Häcken–Djurgården, Örebro–Elfsborg (samtliga 15.00).

Malmö FF vinner SM-guldet...

... redan på måndag om Elfsborg och AIK spelar oavgjort.

... på lördag vid seger mot Halmstad.

... på lördag vid oavgjort mot Halmstad om inte AIK vinner sina två avslutande matcher med väldigt många mål. Just nu har MFF plus 28 i målskillnad mot AIK:s plus 16.

... vid förlust mot Halmstad om AIK inte vinner sina två återstående matcher.

... vid förlust mot Halmstad även om Elfsborg vinner sina två återstående matcher men inte får bättre målskillnad. Just nu har Elfsborg plus 17.