Eriksson om kaoset: "Kanske bra för fotbollen"

Magdalena Eriksson vet mycket väl vem som fyllt hennes lönekuvert i Chelsea. Att oligarken Roman Abramovitj nu tvingas sälja den engelska klubben kan få positiva effekter, tror den svenska landslagsbacken. –Kanske är det bra för fotbollen att någonting händer efter det här. För det finns många ställen där pengarna inte kommer från de bästa ställena.

Magdalena Eriksson. Arkivbild.

Magdalena Eriksson. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-04-09 12:39

Magdalena Eriksson har aldrig backat från att lyfta oegentligheter inom idrotten. I takt med att den 28-åriga mittbacken vuxit ut till en av Sveriges bästa fotbollsspelare, har hon också tagit vid och anslutit sig till äldre landslagkamrater som Caroline Seger, Nilla Fischer och Hedvig Lindahl, och tagit kampen för sin och andras rätt.

Samtidigt är hon lagkapten i Chelsea, en klubb vars plats i världstoppen – både på dam- och herrsidan – finansierats av en viss Roman Abramovitj, rysk oligark och vän till Rysslands president Vladimir Putin.

Putins invasionskrig i Ukraina har lett till stenhårda sanktioner mot flera ryska miljardärer, varav Abramovitj är en. 55-åringen, som ägt Chelsea sedan 2003, har därför tvingats släppa klubben till försäljning.

"Sportswashing" i ropet

Det kanske är på tiden, erkänner Magdalena Eriksson, som vet precis vilka pengar som legat till grund för hennes inkomst de senaste åren.

– Alltså, jag har varit väl medveten om allting sedan tidigare också. Och det är som det är, säger Eriksson till TT.

– Och kanske är det bra för fotbollen i stort, att någonting händer efter det här. För det finns många ställen inom fotbollen där pengarna inte kommer från de bästa ställena. Vi får se vad det här leder till i framtiden.

Chelsea är bara en av många toppklubbar i världen med stora, utländska ägare. Bland dessa finns det gott om exempel på så kallad "sportswashing", idrottssatsningar som riktar strålkastarljuset bort från exempelvis bristfälliga mänskliga rättigheter.

– Jag är verkligen för en så ren fotboll som möjligt, och hoppas att det är dit fotbollen är på väg, att det här kan bli en ögonöppnare. Men det är inte jag som bestämmer där, säger Magdalena Eriksson.

Andersson lämnar

En av effekterna av sanktionerna mot Abramovitj är att Chelsea, i väntan på ett ägarbyte, inte kan förlänga några spelarkontrakt. Vänsterbacken Jonna Anderssons avtal skulle gå ut i sommar, och i dagarna blev det klart att hon i sommar flyttar hem till damallsvenskan och Hammarby.

Både Magdalena Eriksson och målvakten Zecira Musovic sitter däremot på längre kontrakt med Chelsea, och känner ingen större oro för den sakens skull.

– Jag tror inte att det spelade in alls för Jonna heller. Och jag känner mig lugn inför den processen, från allting som jag har hört så kommer det snart att ske ett ägarbyte. Det är det som har stått i media och det är det vi har fått höra också. Jag känner mig inte så orolig, säger Eriksson.

– Det har jag faktiskt inte reflekterat över. Jag känner mig väldigt trygg i att vi har en proffsig klubbledning, som sköter de frågorna, och att vi spelare får fokusera fullt ut på fotbollen, säger Zecira Musovic.

"Det har varit tufft"

Tumultet kring klubben har dock varit påfrestande, medger Magdalena Eriksson. Samtidigt kan hon som spelare inte göra mycket annat än att försöka prestera på planen.

– Det har varit tufft, mycket skriverier i media och mycket oklarheter för oss spelare. Men klubben har varit bra på att informera oss, och vi har försökt att fokusera på det enda vi kan göra, vilket är att spela fotboll, säger Eriksson.

De senaste veckornas händelser har på ett än tydligare sätt belyst var Chelseas pengar kommer ifrån. Men Zecira Musovics bild av klubben har inte förändrats.

– Nej. Jag fokuserar på fotbollen. Om man börjar fokusera på andra grejer och hänger upp sig på det, så finns det nog väldigt mycket man kan hänga upp sig på. Jag försöker vara kvar som fotbollsspelare och fokusera på det jag vill prestera. Och så hoppas jag att någon annan löser det andra, säger Musovic.

Zecira Musovic. Arkivbild.
Zecira Musovic. Arkivbild.
Fakta: Roman Abramovitj

Roman Abramovitj, 55, är den kanske mest kända av Rysslands mäktiga oligarker.

Han byggde upp en jätteförmögenhet på gas och olja redan på 1990-talet under de privatiseringar av den forna sovjetiska ekonomin som skapade enorma förmögenheter för ett fåtal.

Tillsammans med en av de mest ökända oligarkerna, Boris Berezovskij, hade han nära kontakter med förre presidenten Boris Jeltsin och därefter med dennes efterträdare Vladimir Putin. Medan Berezovskij senare hamnade i onåd hos Putin stannade Abramovitj kvar som lojal rådgivare i skymundan, samtidigt som hans oljebolag Sibneft blev allt större och rikare.

2003 köpte han det engelska fotbollslaget Chelsea för motsvarande 800 miljoner kronor – en struntsumma jämfört med de cirka 13 miljarder USA-dollar som han två år senare fick när han sålde sin 75-procentiga andel i Sibneft till statliga Gazprom. Under den här tiden "extraknäckte" han dessutom som guvernör i det avlägsna Tjukotka, längst österut i Sibirien, 2001–08.

Den 2 mars meddelade Abramovitj att han ville sälja Chelsea, eftersom han var rädd att utsättas för sanktioner efter att Putin inlett sitt invasionskrig i Ukraina.

Den 10 mars 2022 meddelade Storbritanniens regering också att man lagt till Abramovitj på sin lista över oligarker som sanktioneras med anledning av den ryska invasionen. Några dagar senare följde EU efter.

Sanktionerna innebär att Roman Abramovitj inte kommer kunna ta emot några pengar från en eventuell försäljning.

Den 5 april publicerade Forbes sin senaste lista över världens miljardärer. Där konstaterades att Abramovitj förlorat 7,8 miljarder dollar till följd av sanktionerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om