Eriksson sågar sig själv: Inte tillräckligt bra

En småskadad Jonna Andersson kunde inte starta i Sveriges andra EM-match. Ersättaren Magdalena Eriksson upplevde inte sin bästa dag på jobbet mot Schweiz. –Jag hade det kämpigt, medger Chelseastjärnan.

Magdalena Eriksson, till höger, hade en tuff första halvlek i EM-matchen mot Schweiz.

Fotboll2022-07-13 21:29

Ett guldtippat Sverige kom undan med blotta förskräckelsen när man slog Schweiz, rankat 20:a i världen, med knappa 2–1 på onsdagen. Framför allt var första halvlek långt under vad man brukar kunna vänta av de svenska fotbollsdamerna.

Den som kanske hade det allra tuffast var Chelseabacken Magdalena Eriksson. Det erkänner hon också själv efteråt.

– Liksom laget kollektivt hade jag det kämpigt i första halvlek. Jag tycker att jag hittar in i det bättre och bättre under matchens gång, säger Eriksson.

28-åringen spelar vanligtvis mittback men fick nu ta plats som vänsterback eftersom Jonna Andersson inte var redo att spela 90 minuter.

Kramp i vaden

Andersson gjorde Sveriges enda mål i EM-premiären (1–1) mot Nederländerna, hennes tredje mål på 71 A-landskamper, men drabbades av kramp i slutet av den matchen.

– Jag har varit lite trött sedan jag fick kramp i vaden förra matchen så vi tog beslut om att jag inte skulle starta. Men jag var redo för inhopp. Sedan är det förhoppningsvis en lång turnering och ingenting man vill chansa med heller, säger Jonna Andersson.

För Eriksson är det långtifrån någon helt ny position, i den hårda konkurrensen bland svenska mittbackar har hennes mångsidighet ibland lett till att hon fått ta klivet ut till vänster i försvarslinjen.

Men hon var helt klart lite ringrostig.

– Det är en position som jag inte har spelat i på snart ett år. Men Peter (Gerhardsson, förbundskapten) ville att jag skulle spela där så jag är lojal mot laget och gör såklart det bästa jag kan för laget där, säger Eriksson.

Vådlig felpassning

Under första halvlek var det flera situationer där hon hamnade snett. I den nionde minuten manglade hon Schweiz Noelle Maritz i det svenska straffområdet, och först efter en VAR-koll bestämde sig domaren för att det inte skulle dömas straff.

– Jag var faktiskt helt säker på att det inte var straff. Det är inte ofta man är helt säker, men jag kände att det inte var en chans i världen att det var straff. Så det var tur att VAR fanns, säger Magdalena Eriksson.

En stund senare kapade hon en schweiziska i en omställning, och får nog vara glad att hon slapp undan utan ett gult kort. Den farligaste insatsen var dock hennes huvudlösa hemåtpassning i den 32:a minuten.

Den enkla bollen till Nathalie Björn blev helt felriktad och friställde i stället Schweiz stora stjärna Ramona Bachmann. Björn var dock på tårna och hann tillbaka för att störa tillräckligt, så att Bachmanns skott blev plockpotatis för Hedvig Lindahl i det svenska målet.

Andersson vill starta

– Det är inte tillräckligt bra från min sida, helt klart. Det var ett missförstånd mellan mig och ”Nattis”, jag tror att hon ska droppa. Det är sådant som händer i fotboll och turligt nog jobbar vi tillbaka och Hedvig gör det bra. Alla gör misstag, och den här gången gjorde jag ett misstag, säger Magdalena Eriksson.

– Men det kommer an till det kollektiva, det är svårt att som individ spela bra när det går knackigt för laget. Jag försöker och försöker och försöker, och jag tycker att jag jobbar mig in i matchen i andra halvlek. Då gör jag det jag kan och stänger ändå ner en spelare som spelar i Barcelona (Ana-Maria Crnogorcevic), hon kommer inte till mycket.

Vem av dem som startar, eller om båda får chansen, i söndagens avslutande gruppspelsmatch mot Portugal, återstår att se. Men Jonna Andersson vill gärna tillbaka in i elvan.

– Om Peter väljer mig är jag redo att starta, säger Jonna Andersson.