Erikssons sjunde raka nolla – stoppade MFF

Det var upplagt för hemmafest inför fullsatta läktare. Men Carljohan Eriksson ville annat. Målvakten tystade Malmö FF-fansen genom att höll nollan för sjunde matchen i följd. –Han är en grym sista utpost, en oerhört kompetent målvakt, säge tränaren Anders Thorstensson.

Mjällbyspelarna jublar efter 1–0-målet borta mot Malmö FF.

Mjällbyspelarna jublar efter 1–0-målet borta mot Malmö FF.

Foto: Anders Bjurö/TT

Fotboll2021-10-03 19:37

Det hade gått 583 dagar. Man hade lättat på coronarestriktionerna och Malmö FF skulle få spela inför fullsatta läktare.

Men det blev en snöplig match för både hemmalaget och de 21 067 på läktarna.

Knappt tre minuter hade spelats när Elias Andersson tvingade Johan Dahlin till en svettig räddning, och kvarten in i matchen kom även gästernas ledningsmål.

Amin Sarr, utlånad från just Malmö, var delaktig i speluppbyggnaden. Johan Dahlin tappade sedan bollen in i stolpen och Mamudo Moro var påpassligt där för att säkra bortaledningen.

Stark Mjällbysvit

Det var ett formstarkt Mjällby som kom på besök. Gästerna hade inte släppt in mål på hela sex tävlingsmatcher, och inte förlorat sedan den 15 augusti då man föll med uddamålet mot Djurgården.

Just Djurgården hade tidigare under dagen förlorat Stockholmsderbyt mot AIK, och MFF skulle med en seger mot Mjällby gå upp på samma poäng och toppa tabellen tillsammans med de båda huvudstadslagen.

Men Mjällby var en svår nöt att knäcka. Peruanske prestigevärvningen Sergio Peña gjorde sin första match från start för Malmö, men vare sig 26-åringen från Lima eller hans himmelsblå lagkompisar fick jubla.

Andra halvlek var en enda lång forcering. Antonio Colak fick lägen precis som Sergio Peña och Anders Christiansen, men målen uteblev och Carljohan Eriksson lyckades hålla tätt för sjunde matchen i följd.

Den finländske målvakten har nu hållit nollan i 675 minuter och närmar sig Håkan Svenssons rekord med Halmstads BK (säsongerna 1999–2000).

– Han håller inte bara nollan för att han har bra försvar framför sig, han är en grym sista utpost och en oerhört kompetent målvakt. Han är i zonen och i sitt livs form, säger Mjällbytränaren Anders Thorstensson.

I sitt livs form

Malmö hade 11 avslut, varav sex gick på mål.

Huvudrollsinnehavaren själv:

– Det händer inte så ofta att gäster tar poäng här. Vi måste vara nöjda. Jag gör vad jag ska, säger Carljohan Eriksson.

– Just nu faller allt på plats. Om jag är i mitt livs form? Jo, resultaten säger ju det. Räknar man in landskampen (med Finland, 0–0 mot Wales) är det faktiskt åtta nollor i rad. Men jag har jobbat hårt för att hålla den här nivån. Jag har jobbat hårt på min fysik och hur jag tänker före och under matcher. Sedan har vi också ett fantastiskt team runt laget, och de bidrar också mycket.

Segern var Mjällbys andra någonsin i Malmö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!