Erlingmarks mål gav Blåvitt skön seger

IFK Göteborg tog tre viktiga poäng när Varberg besegrades med 1–0. August Erlingmark nickade in målet på en hörna några minuter före paus. –"Agges" mål betyder jättemycket för matchen, säger IFK-tränaren Roland Nilsson.

IFK Göteborg jublar efter August Erlingmarks ledningsmål mot Varberg. Målskytten ses längst till vänster i gruppen av blåvita spelare. Varbergs spelare är inte lika glada.

Fotboll2020-10-04 19:35

Segern gav Göteborg lite marginal i bottenstriden, och en bra känsla att ta med in i landslagsuppehållet. Blåvitt har nu tagit två segrar i de fyra seriematcher man spelat med Roland Nilsson som tränare. Facit under förre tränaren Poya Asbaghi var två segrar på 19 allsvenska matcher i år.

Det är främst försvarsspelet, över hela banan, som blivit bättre.

– Vi är mer kompakta nu än tidigare, tar inte lika stora risker, säger August Erlingmark.

Han beskriver IFK:s nya defensiv som "mer basic".

– Spelarna som spelar nu är trygga i det, och vi gör det bra, tycker Erlingmark.

Inte gå bort sig

Roland Nilsson framhåller att tanken på hur man försvarar måste finnas med även när man går till anfall.

– Så att vi inte bara går upp i en anfallsposition och tror att vi ska stå där, och så tappar vi bollen och då kan vi inte vara med och försvara oss, beskriver IFK-tränaren om hur spelarna inte ska agera.

Nästa stora steg för Blåvitt blir att vässa anfallsspelet, nu när man känner trygghet i defensiven.

– Nu gäller det bara att få dit detaljer så att vi kan bli ännu bättre offensivt, säger August Erlingmark, och tillägger att det är lättare att jobba med det när man haft lite framgång.

Den 22-årige mittfältarens mål i 39:e minuten var snyggt. Tobias Sana slog en hörna, Varberg markerade andra spelare, varpå August Erlingmark kunde möta bollen en bit ut i straffområdet och nicka in den vid krysset.

Fyra byten i paus

Målet betydde mycket i en jämn och ganska gruffig match. Gästerna hade börjat bäst på Gamla Ullevi, men...

– Göteborg tar över fullständigt efter tio minuter. Vi står och somnar lite på två fasta, och är inte i de ytorna vi ska vara i, säger Joakim Persson, tränare i Varbergs Bois.

Han var besviken på både löp- och kampvilja i sitt lag under första halvlek, och gjorde fyra byten direkt i paus. Det gav ett bättre Varberg i andra halvlek, tycker tränaren.

– Sen är problemet att Göteborg kan spela på resultatet. De behöver liksom inte offra nånting extra framåt, säger Joakim Persson om kampen för att hitta luckor i Blåvitts försvar.