Eskilstuna till serieledning

Ytterback eller mittfältare. Det spelar ingen roll för Eskilstunas Elin Rombing som blev segerskytt från sin backposition i bortamötet med Umeå (2–1). Eskilstuna går därmed upp i topp i damallsvenskan.

Elin Rombing blev Eskilstunas segerskytt mot Umeå. Arkivbild.

Fotboll2022-05-15 15:22

I och med segern går Eskilstuna förbi Rosengård och Häcken upp i toppen av tabellen på 19 poäng. Rosengård och Häcken är en poäng bakom, men har ännu inte spelat sina matcher i den nionde omgången.

Paula Nyström gjorde gästande Eskilstunas första mål redan i den sjätte minuten. Hon nickade ett inlägg i stolpen och fick sedan tag på bollen och slog den i mål.

Umeå kvitterade 25 minuter senare genom Briana Campos som fick på en halvvolley efter hörna.

I den 82:a minuten tog sig Nyström in i Umeås straffområde och petade fram bollen till Elin Rombing som satte segermålet.

– Det kändes bra. Det är jättekul att spela och det spelar ingen roll vilken roll jag spelar på, jag vill vara offensiv och det kan jag vara både som ytterback eller tia (offensiv mittfältare), säger Rombing till Viaplay.

För dagen var Rombing ytterback.

Tredje raka segern

Det var Eskilstunas tredje raka seger. För nykomlingen Umeå var det samtidigt tredje raka förlusten. Umeå är elva i tabellen, en poäng före Kalmar på kvalplats.

I 85 minuter var Piteå en vinnare i den damallsvenska matchen borta mot Vittsjö. Sedan slog Clara Markstedt till – två gånger om.

– Det var skönt, säger Markstedt om 2–1-segern, till Viaplay.

Redan i den åttonde minuten satte Katrina Guillou 1–0 till Piteå. Därefter inleddes en hård kamp på planen, för Vittsjös del för att få in ett kvitteringsmål och för Piteås del för att hålla undan.

Sånär lyckades det för bortalaget.

Men i den 85:e minuten kom kvitteringen.

– Jag hittade en lucka och slog till med vänstern och den gick in, berättar Markstedt om målet.

"Ger oss självförtroende"

Tre minuter in på tilläggstiden höll hon sig framme när en långboll nådde Elisabet Klinga som slår in bollen framför målet. Markstedt kom rusande och hade bara att stöta bollen i mål.

– Jag skriker på Kling och hon hör mig, det var fint, säger Markstedt, som är nöjd med de tre poängen som innebär att Vittsjö hänger på tätgängen med sina 16 poäng.

– Det är väldigt jämnt där uppe. Det här ger oss lite självförtroende.

Piteå är tre poäng bakom Vittsjö på sjätte plats.

– Det är tungt att vi släppte till på slutet, det var onödigt, säger Piteås Alexandra Benediktsson till Viaplay.

Hon var tillbaka i startelvan för första gången sedan 2019, efter att ha haft två långa skadeperioder.

– Det är kul att vara tillbaka, säger Benediktsson.

Förlusten var Piteås tredje raka – på en vecka. Vittsjö har också matchat hårt med tre matcher på en vecka. Det skånska laget har vunnit två och spelat en oavgjort.