Ett annorlunda mittbackspar gör succe i VIF

Ett 19-årigt nyförvärv som inte räknade med att gå in i startelvan och en 25-åring som tänkte spela högerback eller innermittfältare. Det har blivit till Vimmerby IF:s stabila mittbackspar Knut Gunnarsson och Anton Ljungberg.

Anton Ljungberg och Knut Gunnarsson bildar mittbackspar i Vimmerby IF som spelar toppmatch borta mot Myresjö/Vetlanda på lördagen.

Anton Ljungberg och Knut Gunnarsson bildar mittbackspar i Vimmerby IF som spelar toppmatch borta mot Myresjö/Vetlanda på lördagen.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2021-09-10 16:00

En kort och en lång. Så beskriver de sig själva när vi tar en pratstund med Anton Ljungberg och Knut Gunnarsson efter torsdagens träning avslutats och formen vässats inför Vimmerbys viktiga möte med Myresjö/Vetlanda på lördag. Duon har njutit av en osedvanligt fin sensommarkväll och verkar vara i harmoni för det som komma skall.

– Man får passa på att njuta, det är ju inte varje träning som det bjuds på så bra väder på Ceosvallen, säger Knut Gunnarsson som anser att lagets flitiga tränande inte minst under den extremt långa försäsongen har varit en nyckel till framgången för VIF.

– Vi känns vältränade jämfört med många andra lag i serien. Vi orkar mer i andra halvlek och har även gjort många mål i slutet av matcherna.

Vimmerby IF:s facit med nio insläppta mål på sex matcher låter kanske inte så imponerande och jämför man med toppkonkurrenterna Myresjö/Vetlanda (2) och IF Haga (3) så är det inget extra. Man ska dock ha i åtanke att fyra av målen som VIF släppt in kom inom loppet av 20 minuter i 4–2-förlusten mot Tenhult. Bortser man från den så har VIF fem insläppta på fem matcher och framför allt fyra mål gjorda i snitt och det är man bäst i serien på. 

– Det var efter förlusten mot Tenhult som vi fick chansen som mittbackspar. Jakob Johansson blev skadad då så jag fick byta från högerback till mittback, säger Anton Ljungberg som med sin ringa längd kanske inte är det mest naturliga valet på den positionen.

– Det har ändå gått rätt bra tack vare att vi har fördelat rollerna mellan oss. Knut är lång så han får nicka bort bollarna så tar jag djupet och rensar upp bakom.

Något som underlättar i försvarsspelet är också det höga presspel som VIF använder sig av.

– Det blev extremt tydligt i matchen mot Gullringen senast. Tack vare att laget går upp och sätter pressen så tidigt får motståndarna sällan chansen att hitta in med bollar som hotar. Mot Gullringen hade vi nog inte mer än två löpdueller var på hela matchen, säger Knut Gunnarsson.

Duon är dock beredd på att det kommer bli betydligt mer att göra på lördag då serieledande Myresjö/Vetlanda väntar på bortaplan.

– Det ska bli väldigt spännande. Det är bara fem matcher kvar i serien så det blir måstematcher hela tiden. Sedan är det första gången den här säsongen som vi stöter på ett riktigt bra lag så vi kommer ha betydligt mer att göra, säger Knut Gunnarsson.

Vad får ni se upp med mot Myresjö/Vetlanda?

– De har en riktigt bra innermittfältare som heter Simon Klein och styr det mesta i deras spel, säger Anton Ljungberg som var med och besegrade Myresjö/Vetlanda borta med 2–0 borta förra säsongen.

– De var tuffa att möta då, men vi brunkade ned dem och vann. Vi får hoppas på en repris på lördag.

VIF-tränaren Patrik Gunnarsson är också medveten om vikten av lördagens match och är spänd på att se hur laget kan prestera.

– Det kommer att bli en riktig kraftmätning mellan två bra lag. Jag kan tänka mig att det kan bli lite avvaktande spel från början och att vilket lag som får det första målet kommer att prägla hur matchen utvecklar sig. Vi går för tre poäng och det vore extra skönt att orsaka dem säsongens första förlust och se till att göra avslutningen på serien ännu mer spännande, säger han.

• Matchen visas på www.vimmerbytidning.se. Sändningen startar kl 14.55 på lördag.

Patrik Gunnarsson tror att VIF:s match mot Myresjö/Vetlanda kan bli en riktig kraftmätning.
Patrik Gunnarsson tror att VIF:s match mot Myresjö/Vetlanda kan bli en riktig kraftmätning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!