Tuna gör en omstart med tränare i ny roll

Efter sju säsonger i division fyra gör IFK Tuna en omstart i femman. Med ny tränare och ett lag med en spännande blandning av yngre förmågor och ett par rutinerade pjäser finns höga ambitioner. "Målet är att kriga i toppen", säger nye tränaren Oskar Eriksson.

IFK Tuna gör en omstart i femman. Profiler som Victor Gustavsson och Hampus Nilsson är fortfarande kvar och Mattias Gustavsson återfinns i ledarstaben. Annars satsar klubben på unga förmågor.

IFK Tuna gör en omstart i femman. Profiler som Victor Gustavsson och Hampus Nilsson är fortfarande kvar och Mattias Gustavsson återfinns i ledarstaben. Annars satsar klubben på unga förmågor.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-03-09 20:00

AVSPARK 2022

Det är en rutinerad lirare, med spel i division två som främsta merit, som IFK Tuna får in i Oskar Eriksson. Rollen som spelande tränare är han inte lika van vid.

– Det är en svår balansgång att vara både tränare och spelare. Jag har känt att det har varit svårt att fokusera på båda delarna samtidigt. Det känns skönt att ha Mattias Gustavsson som bollplank och hjälp som ledare när jag känner att jag behöver inrikta mig på mitt eget spel, säger han.

undefined
Oskar Eriksson är ny som spelande tränare i IFK Tuna.

Att gå in och ta över ett lag som har åkt ur kan vara en tuff utmaning, särskilt som färsk tränare. Oskar Eriksson gillar ändå läget.

– Vi har försökt vända det till något positivt. Att göra en omstart i femman med lite lägre krav och lättare motstånd. Jag är fullt medveten om att vi har ett hårt jobb framför oss, men målsättningen är helt klart att vara med i toppen och slåss direkt. 

De första träningsmatcherna mot Södra Vi (0–3) och IFK Västervik (3–9) har inte gått Tunas väg.

– Min spelidé bygger på att vi ska vara det bollförande laget och våga spela istället för att tjonga långbollar. I ett lag som är långt ifrån samspelt än är det inte så konstigt att det inte stämmer direkt. Det viktigaste är att vi försöker och tror på det.

IFK har haft stor omsättning på spelare i truppen inför säsongen. Victor Gustavsson är en av trotjänarna som valde att stanna kvar.

– Jag var och provtränade med Västerviks FF, men jag hade inte tiden för satsningen som krävs där. Det hade känts fel att lämna Tuna i det här läget också, säger han.

Trots den tuffa starten på försäsongen är han inte orolig.

– Det är inte nu vi ska vara som bäst. Hänger vi bara i och tränar kan det bara bli bättre.

Just träningsnärvaron är något som spelande sportchefen Hampus Nilsson tycker har blivit bättre.

– Den biten har vi kämpat med de senaste säsongerna. Nu har vi varit runt 15 man i snitt på träningarna. Det var också lite av tanken när vi tog in nya spelare att de ska vara lite yngre och mer träningsvilliga. 

IFK TUNA

Nyförvärv: Sigge Karlsson, Ludvig Gustavsson, Oskar Åberg, Antghon Bekesi, Oskar Eriksson, Markus Stjernström, Zia Sayed och Albin Hellenstierna.

Förluster: Ilhan Jejna, Filip Ingemarsson, Ergest Fasko, Mohammed Nori, Mahmood Al Hasson, Billy Inkoom och Ibrahim Doumbia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!