Europafotbollen tillbaka – med tungviktsmöte

Europafotbollen är tillbaka och går in i sitt avgörande skede – med tungviktsmöte, svenskmöte och flera flyttade matcher på grund av corona. Här är guiden inför omstarten av Champions League och Europa League.

Nu drar den europeiska cupfotbollen i gång igen med utslagsmatcher. Lionel Messi och Barcelona möter PSG. Arkivbild.

Nu drar den europeiska cupfotbollen i gång igen med utslagsmatcher. Lionel Messi och Barcelona möter PSG. Arkivbild.

Foto: Cesar Manso/AP/TT

Fotboll2021-02-15 14:21

+ Tungviktsmötet

Barcelona och Paris Saint-Germain gör på tisdagskvällen upp på Camp Nou i ett klassikermöte som rymmer en hel del Champions League-historik. 2013 och 2015 slog Barça ut PSG i kvartsfinal, men i åttondelsfinalen 2017 vann fransmännen det första mötet i Paris med 4–0.

Då svarade Barcelona med en mirakelupphämtning i hemmaborgen. Vid ledning 3–1 och bara minuter kvar behövde katalanerna göra tre mål till. Neymar dunkade in en frispark i 88:e, satte en straff i 91:a och spelade fram till Sergi Robertos 6–1 i 95:a. Nu finns Neymar i ett revanschsuget PSG, men brassen missar tisdagskvällens möte på grund av en ljumskskada.

+ Citatet

"Jag skulle hellre åka och jobba på min gård i Argentina", har Mauricio Pochettino tidigare sagt på frågan om han kan tänka sig att träna Barcelona.

Nu är han nybliven PSG-tränare och återvänder till sin gamla hemstad. Pochettino spenderade totalt 17 år som spelare och tränare i Barcelonas eviga tvåa Espanyol.

+ Tungviktsländerna

Det är få förunnat att gå långt i Champions League. Dominansen från de stora ligorna är cementerad sedan länge och i år syns det tydligt i siffrorna: 14 av 16 lag i åttondelsfinalerna kommer från Spanien, Tyskland, England eller Italien. Och 12 av de 16 klubbarna var i åttondelsfinal även förra året.

+ Supernollorna

Manchester City slog Porto med 3–1 i första gruppspelsmatchen och därefter höll båda lagen nollan i fem matcher var. City (mot Mönchengladbach i åttondelen) är tillsammans med fjolårsmästarna i Bayern München (som möter Lazio) oddsfavorit till att vinna hela Champions League.

+ Stjärnan

Porto är däremot underdog direkt när Cristiano Ronaldo kommer hem till Portugal med sitt Juventus. Men inför onsdagens möte har Ronaldo – med 137 mål tidernas meste målgörare i Uefas klubblagstävlingar – faktiskt "bara" gjort fyra mål på tolv matcher mot portugisiskt motstånd i Europa. Av alla 55 motståndarklubbar har Ronaldo trivts allra bäst mot Malmö FF. Facit mot "Di blåe" är ett mål i halvtimmen – Ronaldo gjorde sex mål för Real Madrid i de två mötena med MFF 2015.

+ Flyttarna

Tisdagens andra CL-fajt – Leipzig–Liverpool – är en av flera matcher i veckan som har tvingats byta spelort. De tyska inresereglerna hindrar Liverpool från att komma in i landet och matchen ska därför spelas i Budapest i stället.

Matchen utmålas som en tysk tränarduell mellan Jürgen Klopp och Julian Nagelsmann. Och med hemmaplansfördelen borta kan Nagelsmanns Leipzig i alla fall luta sig mot sin fina form. Laget har vunnit tre raka i Bundesliga, utan knäskadade Emil Forsberg, medan läget är det omvända för Klopps Liverpool med tre raka nederlag i Premier League.

I Europa League har Benfica–Arsenal (Rom), Molde–Hoffenheim (Villarreal) och Real Sociedad–Manchester United (Turin) alla flyttats av coronaskäl.

+ Svenskarna

Det ovan nämnda mötet i Turin bjuder på en intern blågul landslagsduell mellan Alexander Isak och Victor Nilsson Lindelöf.

Bland övriga svenskar kvar i Europa Leagues sextondelsfinaler märks Zlatan Ibrahimovic, vars Milan reser till Belgrad för att möta Röda Stjärnan. Dessutom Moldemålvakten Andreas Linde och Krasnodars svenskkoloni – Viktor Claesson, Kristoffer Olsson och Marcus Berg – som ställs mot Dinamo Zagreb.

I Champions League finns förutom nämnde Emil Forsberg också Dejan Kulusevski (Juventus) och Oscar Wendt (Mönchengladbach) kvar i turneringen.

+ Finalerna

Efter fjolårets speciallösningar på grund av det långa coronaavbrottet ska utslagsmatcherna i år spelas som vanligt, med dubbelmöten till och med semifinalerna. Finalerna är sedan planerade till den 26 maj (Europa League i Gdansk) och den 29 maj (Champions League i Istanbul).

Fakta: Champions League och Europa League

Champions League, åttondelsfinaler:

Tisdag 16 februari: Barcelona–Paris Saint-Germain, Leipzig–Liverpool.

Onsdag 17 februari: Porto–Juventus, Sevilla–Dortmund.

Tisdag 24 februari: Atlético Madrid–Chelsea, Lazio–Bayern München.

Onsdag 25 februari: Mönchengladbach–Manchester City, Atalanta–Real Madrid.

Returerna spelas 9, 10, 16 och 17 mars.

Europa League, sextondelsfinaler:

Torsdag 18 februari: Young Boys–Bayer Leverkusen, Molde–Hoffenheim, Slavia Prag–Leicester, Benfica–Arsenal, Granada–Napoli, Real Sociedad–Manchester United, Braga–Roma, Lille–Ajax, Maccabi Tel Aviv–Sjachtar Donetsk, Antwerpen–Glasgow Rangers, Wolfsberger–Tottenham, Röda Stjärnan–Milan, Krasnodar–Dinamo Zagreb, Salzburg–Villarreal, Dynamo Kiev–Club Brygge, Olympiakos–PSV Eindhoven.

Returerna spelas 24 och 24 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!