Europaspel kan dämpa fallet för storklubbarna

De allsvenska klubbarna går mot stora förluster under rådande pandemisäsong. För Malmö FF, Hammarby, Djurgården och IFK Göteborg kan ett miljonregn från Europa League dämpa fallet. –Europaspel kan rätta till det som vi är inne i nu. Utan tvekan, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Malmö FF-anfallaren Isaac Kiese Thelin jagar bollen när laget i februari mötte Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League. Nu kvalar MFF återigen till turneringen och en plats i gruppspel skulle kunna rädda en blödande ekonomi. Arkivbild.

Malmö FF-anfallaren Isaac Kiese Thelin jagar bollen när laget i februari mötte Wolfsburg i 16-delsfinalen av Europa League. Nu kvalar MFF återigen till turneringen och en plats i gruppspel skulle kunna rädda en blödande ekonomi. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotboll2020-08-26 05:45

Med tomma läktare blöder de fotbollsallsvenska klubbarna ekonomiskt. Först i början av oktober kan det bli aktuellt med publik på matcherna och exempelvis Malmö FF håller kvar vid sin prognos att det kan bli ett intäktsbortfall på 100 miljoner kronor och 50 miljoner kronor i ett minusresultat för säsongen 2020.

– Det är fortfarande realistiskt, men det kan bli både mer och mindre beroende på vissa faktorer, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

Drog in 100 miljoner

En faktor som kan bättra på det ekonomiska resultatet är spel i Europa League (EL). En gruppspelsplats i Europafotbollens näst största turnering skulle ge runt 38 miljoner kronor. När MFF i vintras blev utslaget i 16-delsfinal i Europa League drog klubben in över 100 miljoner kronor i ersättningar från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa

– Gruppspel i Europa är bra varje år. Men absolut – det är klart att intäkterna från ett Europaspel kan rätta till det som vi är inne i nu, säger Carlnén.

MFF och Hammarby tar på torsdagen emot polska MKS Cracovia respektive ungerska Puskás Akadémia på hemmaplan i den första EL-kvalomgången. Cupmästaren IFK Göteborg och Djurgården går in i den andra omgången, som lottas kommande måndag. För Djurgården är det en andra chans efter det misslyckade Champions League-kvalet.

– Vi ska ta revansch och ta del av de erfarenheter vi fick i Ungern (0–2 borta mot Ferencváros). Vi ska gå vidare. Vi hoppas vi ha tur med lottningen. Vi har inte så bra rankning och vi måste upp där och då måste man skrälla mot ett lag som är bättre, säger sportchefen Bosse Andersson.

Avgörs i enkelmöten

Han framhåller att det finns två aspekter som kan dämpa den ekonomiska förlusten under coronakrisen.

– Rent ekonomiskt finns det två saker att göra: Sälja fotbollsspelare och få in spelare i truppen för att nå sportslig framgång, sedan gäller det att lyckas i Europa. Då måste vi skrälla, och kan vi skrälla så är det positivt och varje avancemang är ett stort ekonomiskt steg för oss, säger Andersson.

Denna säsong är dock Europakvalet mer ovisst än tidigare. På grund av pandemin avgörs kvalet i enkelmöten och lotten avgör vilket lag som får spela hemma. Dessutom kan ett lag inte i lika stor utsträckning dra nytta av att vara seedat i lottningen eftersom även ländernas olika reserestriktioner styr vilka man kan lottas mot.

– Tittar man på tidigare års lottning har den varit betydligt enklare i åtminstone den här första omgången. Det är ett bra lag som vi möter på torsdag, men samtidigt är det en match som vi ska vinna. Sedan vet vi ju att när det är en enskild match finns det mycket som påverkar, säger Niclas Carlnén.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. Arkivbild.
Fakta: Europa League-kvalet

På torsdagen går Hammarby och Malmö FF in i första kvalsteget till Europa League-gruppspelet. Cupmästaren IFK Göteborg går in i andra omgången och det gäller även Djurgården, som åkte ut direkt i Champions League-kvalet.

Hammarby möter ungerska Puskás Akadémia FC på hemmaplan och Malmö FF har hemmamatch mot polska MKS Cracovia Kraków.

Fyra kvalsteg måste klaras av för att nå höstens gruppspel. På grund av coronapandemin avgörs alla kvalsteg i enkelmöten och bortamålsregeln gäller inte. Lotten avgör vilket lag som får spela på hemmaplan.

Så lottas och avgörs kvalet till Europa League:

31 augusti: Lottning av andra kvalomgången.

1 september: Lottning av tredje kvalomgången.

17 september: Andra kvalomgången spelas.

18 september: Lottning av playoff – sista kvalomgången.

24 september: Tredje kvalomgången spelas.

1 oktober: Playoff – sista kvalsteget.

2 oktober: Lottning av gruppspelet.

Matchdagar i gruppspelet: 22 och 29 oktober, 4 och 26 november, 3 och 10 december.


Fakta: Prispengar i Europa League

Djurgården fick cirka 2,9 miljoner kronor (280 000 euro) för sitt deltagande i den första kvalomgången till Champions League (förlust med 0–2 mot Ferencváros). Det regerande svenska mästarlaget går nu in i kvalomgång 2 av Europa League. Detsamma gäller för cupmästaren IFK Göteborg.

Malmö FF och Hammarby börjar i kvalomgång 1 på torsdagen.

Här är prispengarna klubbarna kan spela ihop i kvalet och vid avancemang till gruppspelet:

Kvalomgång 1: 2,5 miljoner kronor (240 000 euro).

Kvalomgång 2: 2,7 miljoner kronor (260 000 euro).

Kvalomgång 3: 2,9 miljoner kronor (280 000 euro).

Playoff (sista kvalsteget): 3,1 miljoner kronor (300 000 euro). Betalas endast ut till en klubb som förlorar i playoff. Vinnaren får dock behålla inspelade pengar i kvalomgång 1–3 till Champions League och Europa League.

Kvalificerat för gruppspel: 30,3 miljoner kronor (2,92 miljoner euro).

Vid ett lyckat kvalspel tillkommer eventuella prispengar för sportsliga framgångar i turneringen samt del av andra utbetalningar från Uefa.

Källa: Uefa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!