Experten: DÀrför glÀnser Olsen trots tunga tiden

Knappt nĂ„gon speltid i Everton men given förstemĂ„lvakt i landslaget – och mot Spanien storspelade Robin Olsen. Hur hĂ€nger det ihop? Maths Elfvendal, landslagets mĂ„lvaktstrĂ€nare, har svaret.

Robin Olsen i EM-premiÀren mot Spanien.

Robin Olsen i EM-premiÀren mot Spanien.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2021-06-15 11:21

Matcherna för klubblaget Àr lÀttrÀknade: sju i Premier League, tre i FA-cupen och en i ligacupen.

Totalt elva stycken för Robin Olsen.

Tuffa förutsÀttningar inför EM-slutspelet?

Inte dÄ.

Olsen briljerade i Sevilla

Olsen storspelade i Sveriges EM-premiĂ€r mot Spanien, rĂ€ddade flera bra lĂ€gen – bland annat nickarna frĂ„n Dani Olmo och Gerard Moreno – och sĂ„g till att landslaget lĂ€mnade Sevilla med resultatet 0–0 och fick med sig ett poĂ€ng hem till basen i Göteborg.

– Han Ă€r nummer ett för att han Ă€r vĂ„r bĂ€sta mĂ„lvakt, sĂ€ger Maths Elfvendal.

– Det som gör honom till en riktigt bra mĂ„lvakt Ă€r att han har en vĂ€ldigt hög lĂ€gstanivĂ„, man kĂ€nner sig trygg nĂ€r man stĂ€ller honom i mĂ„let. Han har visat under mĂ„nga landskamper att det stĂ€mmer, dĂ€r han presterat i trĂ€ningsmatcher till de viktigaste matcherna. NĂ€r det gĂ€ller sĂ„ klarar han av att prestera. Det Ă€r en egenskap som man lĂ€tt kan bli bortskĂ€md med och glömma bort, men det ska man lyfta fram.

VM-spelet visade vÀgen

Prestationerna i VM 2018 ledde till att Olsen lÀmnade FC Köpenhamn för spel i italienska Roma.

En flytt som lovade gott och landslagsmÄlvakten fick ocksÄ stort förtroende direkt och spelade 27 matcher i ligan, 6 i Champions League och 2 i inhemska cupen.

SÀsongen efter blev 31-Äringen utlÄnad till Cagliari och matchandet minskades till 19; 17 i Serie A och 2 i cupen.

Det gĂ„ngna spelĂ„ret var han utlĂ„nad till Everton och noterades – som sagt – bara för elva matcher.

– Det spelar ingen roll om det hade varit tio eller tolv matcher, sĂ€ger Maths Elfvendal.

– Om man kollar tillbaka pĂ„ förra mĂ€sterskapet, dĂ„ hade han en skada och sista mĂ„naden spelade han ingen match alls – kollar vi dĂ„ pĂ„ resultat och prestation i det mĂ€sterskapet sĂ„ var vi vĂ€ldigt nöjda med det. Nu Ă€r det bĂ€ttre utgĂ„ngslĂ€ge – om man vill vrida pĂ„ det Ă„t det hĂ„llet – Ă€n vad det var inför VM.

Erfarenhet viktigt

TT: Var gÄr grÀnsen, hur lite kan man spela för att prestera pÄ elitnivÄ?

– Det beror pĂ„ vad du har för historik. En lite Ă€ldre mĂ„lvakt med massa erfarenhet kan ha ett lĂ€ngre uppehĂ„ll Ă€n en ung, 19, 20 Ă„r, som har gjort en halvsĂ€song pĂ„ elitnivĂ„ och sedan varit borta. DĂ„ kanske de inte kan falla tillbaka i samma trygghet med positionsspel och sĂ„. De kanske tappar tajming, mycket handlar ju om det.

TT: Vad har Olsen gjort under den hÀr tiden för att fortfarande vara landslagets nummer ett?

– Det som han har kunnat pĂ„verkat; trĂ€na sĂ„ bra det gĂ„r, ha en dialog med mĂ„lvaktstrĂ€naren i klubben – jag vill trĂ€na pĂ„ det hĂ€r, jag vill köra extra pĂ„ det hĂ€r — och ocksĂ„ ta hand om fysiken och se till att komma in till oss sĂ„ bra trĂ€nad och förberedd som möjligt.

För Robin Olsen & Co vÀntar nu Slovakien i S:t Petersburg pÄ fredag och sedan avslutas gruppspelet mot Polen den 23 juni, Àven det en match som avgörs i S:t Petersburg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!