Experten om Isak: "Har använts fel"

Alexander Isak är klar för Newcastle. En bra flytt för den svenske landslagsanfallaren, menar Premier League-experten Martin Åslund. –Newcastle spelar en mer direkt fotboll som passar hans egenskaper mycket bättre, säger han.

Alexander Isaks flytt till Newcastle kan bli en fullträff, tror experten Martin Åslund. Arkivbild.

Alexander Isaks flytt till Newcastle kan bli en fullträff, tror experten Martin Åslund. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fotboll2022-08-26 15:46

Stjärnanfallaren Alexander Isak är klar för en övergång till engelska Newcastle och lämnar därmed Spanien och Real Sociedad. Enligt The Athletic blir Isak den dyraste svenska fotbollsspelaren genom tiderna då han uppges kosta Newcastle drygt 750 miljoner kronor.

Isak har skrivit på ett långtidsavtal med klubben.

En flytt som kan göra honom gott, hävdar Premier League-experten Martin Åslund.

– Om man ser enbart till det sportsliga är det superbra för Alexander. Newcastle spelar en mer direkt fotboll som passar hans egenskaper mycket bättre än Sociedads lite långsamma fotboll där man ska rulla runt bollen och passa stora stjärnan (Mikel) Oyarzabal. Isak har använts fel för att han (Oyarzabal) ska se bra ut, säger han till TT.

Kan få anfallskollega

Isak har dock fortsatt en del att bevisa.

– Han tar inte för sig jättemycket och den här miljön kräver att du gör det. Det blir tuffare här då han inte är starkare och snabbare än alla som i La Liga. Men det är jättespännande, säger Åslund.

Hur Isak kommer användas i tränaren Eddie Howes system är inte skrivet i sten. Martin Åslund tror att det blir som en av topparna i ett tvåmannaanfall, vilket han spår kommer ge "Skatorna" ett större djupledshot och mer finess längst fram.

– Sedan är det upp till bevis när det gäller målskyttet, där jag tycker han har saknat lite hunger. I Newcastle kommer Isak ha Callum Wilson, som är bufflig och extremt jobbig att möta, bredvid sig, vilket borde passa bra, säger han.

Lovar tvåsiffrigt antal mål

Martin Åslund ger inte mycket för resonemanget om eventuella svårigheter att komma till en ny liga – "är han tillräckligt bra kommer det gå vägen" – och tror att Eddie Howe är rätt tränare för svensken.

Skulle det bli en fullträff kan det eventuellt gynna det svenska landslaget, för vilket Isak har gjort nio mål på 37 landskamper.

– Blir han aggressivare, tuffare och mer distinkt är det jättebra för landslaget. Omgivningen i Spanien hade inte mer att ge honom så det är helt rätt att ta nästa steg, säger Martin Åslund.

Förra säsongen gjorde Alexander Isak sex mål på 32 ligamatcher.

TT: Hur många mål blir det i år?

– Tio mål. Gör han 25 matcher blir det tio mål, säger Åslund.

Rättad: I en tidigare version fanns ett syftningsfel i pratminuset i ingressen.

Fakta: Alexander Isak

Född: 21 september 1999, Solna.

Position: Anfallare.

Landskamper: 9 mål på 37 matcher.

Klubbar: AIK 2015–2017, Borussia Dortmund 2017–2019, Willem II (lån) 2019, Real Sociedad 2019–2022, Newcastle 2022–.

Statistik: 13 mål i AIK, 1 mål i Borussia Dortmund, 14 mål i Willem II, 44 mål i Real Sociedad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!