Sverige lämnade gruppspelet med 7 poäng och en förstaplats. Samtidigt hade man slagit lägst antal passningar, hade sämst passningsprocent och näst lägst bollinnehav av samtliga lag i mästerskapet.
– Jag skulle vilja se att man väljer att spela fotboll på ett mer proaktivt sätt, med ett aggressivare presspel, säger Martin Åslund, expert i Viaplays Premier League-sändningar.
– Jag tycker att man har spelartypen för att kunna dominera matcher. Inte likt Spanien gör, men definitivt att dominera mot Ukraina, Slovakien och Polen.
"Det blir fel"
Janne Andersson har under sin tid som förbundskapten oftast valt ett mer tillbakalutat och riskminimerande tillvägagångssätt.
Men om Sverige skulle satsa på att bli ett mer förande lag är Janne Andersson troligen fel man på fel plats.
– Det är inte så vår förbundskapten ser på fotboll, så då ska ju inte han vara förbundskapten. Att han ska ändra på det, det blir fel, säger Åslund.
Även Richard Henriksson, expert på Radiosporten, tycker att vissa saker borde fungerat bättre.
– Sverige hade problem med försvarsspelet i eget straffområdet, att vi släppte till klara målchanser på ett sätt vi inte brukar göra. Sen får man ju som helhet säga att passningsspelet och mittfältsspelet inte var på topp, säger han.
Fler formtoppade spelare
Det blev gruppseger och kvartsfinal för Sverige i VM 2018 i Ryssland, och i år fick landslaget tacka för sig i åttondelsfinal. Sammantaget ger Martin Åslund prestationen i EM en trea av fem i betyg.
– Totalt sett är han (Janne Andersson) ju uppe på fyra av fem med resultaten under hans period. Det finns många sätt att vinna saker på, och Janne har bevisligen tagit resultaten på rätt väg, säger Åslund.
Richard Henriksson instämmer i att det var en godkänd insats. För att gå längre hade det krävts att fler spelare klev fram.
– För att Sverige ska kunna gå riktigt långt i ett mästerskap krävs det att man är formtoppade på många spelare, nu var man det på Emil Forsberg, Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen. Det kan bara ta Sverige så långt, säger han.