Experterna: Så ska Sverige slå Japan

Sverige möter ett storspelande Japan i kvartsfinalen i fotbolls-VM. En på förhand tuff utmaning mot en nation som redan slagit Spanien (4–0) och Norge (3–1). Tre experter svarar här på hur Sverige ska göra för att besegra japanskorna.

De svenska spelarna jublar efter den avgörande straffen mot USA i åttondelsfinalen.

De svenska spelarna jublar efter den avgörande straffen mot USA i åttondelsfinalen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fotboll2023-08-10 15:19

TT: Vad gjorde Sverige dåligt mot USA som kan bli bättre?

Olof Lundh (krönikör på TV4 och Fotbollskanalen): "Man gjorde mycket enkla tekniska misstag, missade passningar och hade dåliga mottagningar. Det blir väldigt jobbigt när man förlorar bollen så ofta och lätt."

Marcelo Fernández (tränare i damallsvenska Djurgården): "Sverige hade det försvarsmässigt tungt till vänster när Jonna Andersson ställdes mot så skickliga spelare på USA:s högerkant. Sen finns det mer att hämta i kontringsspelet som jag inte tycker kom fram mot USA."

Johan Rydén (fotbollsreporter på Borås Tidning): "Sverige fick inte presspelet att fungera mot USA. Men det är svårt att säga om USA var skickliga eller Sverige som var dåliga. Japanskorna är ännu bättre med boll så det måste Sverige få ordning på."

TT: Vad ska Sverige göra för att såra Japan?

OL: "Det viktiga är att hitta ett bättre eget spel. Det har varit krampaktigt i flera matcher. Man kan inte räkna med att Zecira Musovic storspelar igen som mot USA. Sverige löper mycket, spelade i 120 minuter senast, har en vilodag mindre och har behövt resa tillbaka till Nya Zeeland. Så Sverige behöver ha mer boll för att orka."

MF: "Jag tror att desto duktigare och spelskickligare lag Sverige ställs mot kommer kontringsspelet komma fram mer. Med snabba spelare som Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Johanna Rytting Kaneryd kommer Sverige utnyttja sin fart. De sidorna kommer komma fram ännu mer. Även de fasta situationerna och att ha bra tajming i bytena blir viktigt för orka bibehålla press och fart."

JR: "Sverige måste vinna mer boll. De måste utnyttja sin fysik i presspelet och närkamperna. I snitt är Sverige nästan ett huvud längre så även fasta situationer bli en nyckel. Sen så måste man få till ett bättre passningsspel och försöka ha längre anfall för att orka."

TT: Vad ska man göra med Fridolina Rolfö som inte riktigt kommit igång?

OL: "Peter Gerhardsson tycker att hon gör tillräcklig nytta. Men uppenbarligen har hon inte lyckats hittills mot de höga förväntningarna. Jag vet inte riktigt hur man ska få ut mer eller om hon behöver placeras om på plan. Men där har Sverige ett sparkapital att utnyttja."

MF: "Jag tycker absolut inte att man ska bänka sin bästa spelare. I Barcelona har hon en annan roll där hon står för fart och kraft på sin kant. I Sverige blir hon mer central i en pocketroll när Jonna Andersson är stark offensiv och går högt. Mot Japan kommer hon komma bättre till användning när Sverige ska ställa om."

JR: "Jag tycker hon ska spela och att hon inte varit så svag som folk vill få det till. Hon har inte fått bollarna i rätt lägen och har fått göra mycket jobb som andra ska göra i defensiven. Jag vill att hon får använda sin fart och energi i offensiven istället."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!