Blir det toppen eller botten för HFK – som vanligt?

Hultsfreds FK är tillbaka i division fyra. På en nivå där de normalt ligger. Frågan är om det blir ett topplag eller bottenlag? Något alternativ finns inte. Tja, om vi ser historiskt på det alltså. Inte sedan säsongen 2006 har HFK placerat sig i ett skikt i en serie som vi kan kalla mellanmjölk.

Sebasthian Svensson tränar Hultsfred som haft en förmåga att hamna i toppen eller botten av serierna under många år.

Sebasthian Svensson tränar Hultsfred som haft en förmåga att hamna i toppen eller botten av serierna under många år.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2023-03-29 18:45

AVSPARK 2023

Fågel, fisk eller mittemellan? 

Stryk som sagt det där sista. En titt i statistiken avslöjar att det är toppen eller botten som gäller. 

Kolla här: 2006 kom HFK på åttonde plats i division tre. Men sen...då har laget följande placeringar med start förra säsongen:

2022: (Etta) • 2021: (Fyra) • 2020: (Fyra) • 2019: (Tolva)• 2018: (Trea) • 2017: (Trea) • 2016: (Tvåa) • 2015: (Trea) • 2014: (Tvåa) • 2013: (Tolva) • 2012: (Tvåa) • 2011: (Tvåa) • 2010: (Elva) • 2009: (Tolva) • 2008: (Tia) • 2007 (Tolva). 

Under de här åren har Hultsfred spelat i allt från division tre till Elitfyran, fyran och femman. 

Frågan är om laget ska bryta det här mönstret och hamna någonstans i mittenskiktet 2023? 

Hur som helst så ställs HFK inför en ny, tuff utmaning. Alltså, precis som det alltid är när man tar ett kliv uppåt i seriehierarkin. 

Med seriestarten väntandes runt hörnet säger förra årets succétränare, Sebasthian Svensson, så här om läget just nu: 

– Det går fort. Så himla fort. Plötsligt är det snart premiär, bara sådär. Jag tycker att det känns ganska så bra och att vi ligger hyfsat i fas. Sen hade man kanske önskat att vi fått mer tid på större ytor. Ärligt talat så börjar det kännas som en begränsning att vi fortfarande tränar på mindre ytor i fotbollstältet. Det är inte helt optimalt, men samtidigt får vi förhålla oss till det och göra det bästa vi kan. 

Hultsfred har blandat och gett i träningsmatcherna. Svensson säger att derbykampen mot Gullringens GoIF för några veckor sedan var en nyttig erfarenhet och som han kallar det, en ögonöppnare för många av hans spelare. 

– Vi fick se att det skiljer en hel del mellan divisionerna. Gullringen är ett tippat topplag, som jag visserligen inte tror kommer att stå hela distansen ut och vinna serien. Men det är ett bra och bollskickligt lag och jag tror flera av mina spelare insåg att vi inte kommer att vara lika bollförande som vi var i femman. Och också att det krävs att vi jobbar hårt som ett lag, tillsammans. 

Hultsfred har tre träningsmatcher kvar innan seriepremiären borta mot Ekhagen 15 april: IFK Västervik, IFK Tuna och IF Stjärnan. Och det finns detaljer kvar att finslipa på innan allvaret startar. 

– Det finns utan tvekan en del som jag vill ha svar på. Ibland kan man nästan haja till vilken kvalitet det finns hos vissa spelare och vissa aktioner som görs på planen, samtidigt som det finns en del att önska på annat håll prestationsmässigt. Vi vet också att vi inte alls har råd att göra för mycket misstag i division fyra. Då blir man straffad på ett helt annat sätt. 

Vad har ni fokuserat på sedan träningsstarten?

– Förra året la vi mycket krut på att bli trygga med bollen. I år har vi i tre månaders tid gnuggat hårt med rörelse utan boll. 

Vilka spelare blir mest betydelsefulla i år?

– Det är klart att Alexander Gustafsson (mittback) blir oerhört viktig för oss. Centrallinjen i stort är förstås också alltid viktig och där har konkurrensen ökat. Inte minst efter Sebastian Strömboms besked. Framåt känns vi starka med Rasmus Samuelsson och Diego Urrutia. Det är två bra målskyttar. Om Rasmus får vara skadefri tror jag han kommer göra många mål. 

undefined
Skyttekungen Diego Urrutia har en spännande säsong framför sig i fyran.

Det har funnits en viss oro för att Diego Urrutia skulle vara avstängd i seriepremiären, efter att ha åkt på ett rött kort i träningsmatchen mot Gullringen. Så blir det inte. Disciplinnämnden i Smålands Fotbollförbund har stängt av Urrutia från 1 april till 10 april. 

Levererar duon på samma vis som 2022, då "Keko" Urrutia vann skytteligan på 30 mål och där Samuelsson kom trea med tolv fullträffar på bara 13 matcher, ja...då finns det klara möjligheter att trenden håller i sig. Alltså, att de blir ett topplag. 

Som ni vet vid det här laget är mellanmjölk inget för HFK...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!