Falkevall besvarar kritiken: "Inte alls fått det till mig"

Ilhan Jejna har lämnat Vimmerby IF. I en intervju med Vimmerby Tidning riktar Jejna viss kritik mot Fredrik Falkevall, bland annat att VIF-tränaren inte ska ha varit tillräckligt lyhörd gentemot spelartruppen. Här besvarar Falkevall kritiken och ger sin syn på den upkomna situationen. "Jag tycker att jag pratar ganska mycket med spelarna, men vissa grejer kan jag kompromissa om och andra inte", säger VIF-tränaren i en lång intervju med Vimmerby Tidning.

VIF--tränaren Fredrik Falkevall är förvånad över Ilhan Jejnas kritik och det är inget han känner igen sig i.

VIF--tränaren Fredrik Falkevall är förvånad över Ilhan Jejnas kritik och det är inget han känner igen sig i.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-06-11 08:00

I en intervju med oss menar Ilhan att en stor del i hans beslut att lämna grundar sig i att ni har olika uppfattningar om saker och ting. Hur tänker du kring det?

– Han pratade med mig och sa att han inte har tiden och tappat motivationen. Jag känner inte alls igen mig i det där. Jag har inte fått något sånt till mig. Det har bara varit glad och positiv stämning när vi har pratat. Han sa att han ville hitta glädjen igen och att han har det tufft med familjesituationen och att det var det som gjorde att han fattade beslutet, säger Fredrik Falkevall.

Han säger att det varit mer krav än lyhördhet. Att det "ställs mer krav kontra hur mycket man lyssnar på oss spelare". Hur ser du på det uttalandet?

– Jag förstår inte. Jag vet inte, det kanske finns ett sånt snack som inte jag vet om. Jag tycker att jag pratar ganska mycket med spelarna och kring en del områden tar jag in vad de har att säga. Vissa grejer kan jag kompromissa om och andra inte. Laguttagningar är en sån grej exempelvis, där bestämmer jag fullt ut. Men eftersom det inte framkommer något mer konkret gällande vad vi haft olika uppfattningar om blir det svårt för mig att besvara detta.

Han nämner också bland annat att han inte har lust att få sin karaktär testad på träningarna. Vad tror du han åsyftar när han säger så?

– Ingen aning. Det fattar jag inte alls. Jag är vanligtvis lugn och står inte och gapar och skriker. Jag har ingen aning, återigen kan jag inte koppla det till något konkret. Men jag tycker det är märkligt att han pratar med mig på ett sätt om varför han lämnar och på ett annat till dig. Det gör mig lite besviken. Jag tycker han skulle tagit upp det med oss. Men det gör att jag får känslan att Davids (David Lindgren, verksamhetsansvarig i Vimmerby IF, reds. anm.) uttalanden kanske inte var helt uppåt väggarna.

I Vimmerby Tidnings avslöjande om att Ilhan Jejna lämnar VIF framstod det från David Lindgren som att bristen på speltid var huvudorsaken till Jejnas beslut, vilket mittbacken inte höll med om.

– Det hela känns bara jättemärkligt. Om jag hade fått frågan istället för David hade jag nog svarat att det beror på hans familjesituation och att han tappat motivationen. Jag vet inte om han tänkte att han skulle komma tillbaka snabbare i startelvan efter hans korsbandsskada.

– Han hade lite otur i och med att han kom in i ekvationen efter försäsongen. Det blir extra tufft när man kommer in och får träna för fullt efter att serien börjat. Men jag vet inte vad han menar med att han får sin karaktär testad på träningarna. Jag fattar inte vad han anser att det innebär. Det måste vara något mer konkret om jag ska kunna gå i svaromål om det. Han är en spelare precis som alla andra, och jag försöker behandla dem lika. Som jag ser det har han inte blivit behandlad annorlunda.

När Gustav Stejdahl och Knut Gunnarsson varit fullt friska och tillgängliga för spel har de fått störst förtroende på mittbackspositionerna under säsongen.

– Han har inte varit hundra procent tillbaka och vi har en konkurrenssituation där Knut och Gustav fått spela lite mer. Min bild är att om han hade hängt i så hade jag haft mer nytta av honom till hösten. Det tar en stund att komma tillbaka efter att ha varit borta så länge. Det handlar inte bara om konditionen. Dessutom är vi i en division där han inte spelat så mycket. 

Fredrik Falkevall påpekar återigen att det är svårt att stå till svars för kritik när det saknas tydliga exempel. 

– Men det finns vissa saker spelare inte kan bestämma om. Vi kan inte ha omröstningar om vem som ska spela. Sen handlar det också om vilka egenskaper man vill ha utifrån motstånd, matchbild och så vidare. Ibland vill man ha en speciell spelartyp, exempelvis en snabb forward mot ett specifikt motstånd. 

– Då kan det inte ske en omröstning där jag vill att någon ska spela och sju andra vill se någon annan. Det kan man inte tillåta som tränare. När det kommer till övningar kan man istället lyssna in, eller kring hur kropparna känns och om de behöver en lugnare träning. Jag tycker att jag pratar ganska mycket med spelarna och har en god bild av hur de tänker.

Du är heltidsanställd som tränare, och har mycket tid till att planera träningar och så vidare. Du kommer senast från ett jobb som akademichef i LFC, där jag gissar att det var höga krav. Kan det vara så att din kravställning blir svår för vissa spelare att hantera, som kanske är mer vana med spel på lägre nivå?

– Så kan det absolut vara, men det är inget han har pratat med mig om. När vi talades vid i samband med träningen idag (läs: måndag) var det leenden på läpparna. Och det var nästan som att han kände sig lättad över att ha fattat ett beslut. Jag är jätteförvånad över att det kommer till mig den här vägen.

Om vi ser till det sportsliga tappar ni en spelare på en position som ni kanske inte har den bästa bredden på. Hur ser du på det, och kommer ni jaga nyförvärv till mittbackspositionen i sommar? 

– Jag tror inte att vi aktivt kommer jaga någon. Vi har två som fungerat väldigt bra ihop. I bortamatchen mot Myresjö/Vetlanda gjorde hela backlinjen en stark insats, med Knut i spetsen som gjorde en jättematch. Vi har även Arvid (Eckerstig) som hoppade in i senaste matchen på den positionen. Theo (Zeylon Thoresson) skulle även kunna gå in där. "Thure" (Rickard Thuresson) spelade också ett par matcher som mittback innan Ilhan var helt klar för spel och Gustav hade fått en hjärnskakning. 

– Så nej, jag ser inget akut behov. Men jag vill poängtera att jag inte ville bli av med Ilhan. Vi har även lite yngre spelare som kommer underifrån. De kanske kan få chansen att sitta med på bänken framöver. Vi har en hyfsad bred trupp för den här nivån, och en trupp som är ganska jämn. Se bara på Anton Brorsson som kommer in och gör en jättebra match senast. Sen kanske vi är lite slitna, men vi har ungefär 18 spelare i truppen som det känns ganska jämnt emellan, säger Fredrik Falkevall.

I skrivande stund ligger Vimmerby IF tvåa i tabellen, en poäng bakom serieledaren IF Haga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!