"Får gärna vinna skytteligan – skulle vara unikt"

En 30-årig panna från Sölvesborg räddade Sverige i premiären. Det är ingen slump. Amanda Ilestedt kan bli guld värd för Sverige i fotbolls-VM. –Hon får gärna vinna skytteligan, genom fasta situationer. Det skulle vara unikt, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sveriges matchvinnare Amanda Ilestedt efter söndagens VM-premiär mot Sydafrika.

Sveriges matchvinnare Amanda Ilestedt efter söndagens VM-premiär mot Sydafrika.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2023-07-23 10:53

Styrkan på fasta situationer är något som det svenska landslaget gärna och ofta lyfter fram. I VM-premiären mot Sydafrika skulle det visa sig avgörande.

Efter tio resultatlösa hörnor hittade man rätt på den elfte. Kosovare Asllanis inspel hittade Amanda Ilestedt, som nickade in det avgörande 2–1-målet i den 90:e minuten.

– Jag känner att jag kan hjälpa laget där uppe på fasta situationer. Det är något som jag givetvis har jobbat mycket på, för att få rätt tajming i det. Det var jättekul att den satt, säger Ilestedt om sitt nionde landslagsmål.

Varje gång det blir en hörna känner de svenska spelarna doften av mål.

– Vi har så många bra huvudspelare att det känns som en möjlighet för oss att göra mål. Vi har riktigt bra hörnläggare både i Jonna (Andersson) och ”Kosse” (Kosovare Asllani), man vet att bollen kommer på rätt ställe. Vilket betyder att det blir en bra målchans för oss. Så det är mer ”yes, nu är det dags”, säger Ilestedt.

Kände det på sig

Det finns många kompetenta huvudspelare i det svenska laget. Men för tillfället får sådana som Magdalena Eriksson, Lina Hurtig och Fridolina Rolfö stå åt sidan. Amanda Ilestedt dominerade luftrummet, i alla fall offensivt, i premiären.

Redan under första halvlek hade hon två fina lägen på hörna. Då kände förbundskapten Peter Gerhardsson att målet hängde i luften.

– Amanda hade haft några bra lägen och nickat precis över, och när man får ett sådant momentum i matchen, att ”det här är farligt”, så tog vi det i halvtid och sade ”sätt in de här bollarna”, säger Gerhardsson.

Det dröjde till matchens slutminuter. Men när Kosovare Asllani klev fram för att slå den där elfte svenska hörnan visste hon att det kan bli avgörande om hon bara gör sitt jobb. När Ilestedt nickade in bollen var det ingen överraskning.

"No mercy"

– För mig är det bara att försöka lägga in den på den ytan som vi har tränat på, och hoppas att något av de där stora tornen nickar in den, säger Asllani.

– Hon var ju otroligt nära redan i första, så hon förtjänar verkligen det målet. Förutom längden har hon hög spänst och det är lite ”no mercy” över henne – även i träning.

Fasta situationer kan bli ett avgörande moment i VM, det är både Gerhardsson och de svenska spelarna överens om. Och Amanda Ilestedt får gärna bli hela turneringens stora utropstecken, säger den svenske förbundskaptenen.

– Amanda är väldigt skicklig, en av många, i boxen. Så vi får se. Hon får gärna vinna skytteligan i VM, på fasta situationer. Det skulle vara unikt.

Fakta: Amanda Ilestedt

Född: 17 januari 1993 (30 år), i Sölvesborg.

Position: mittback.

Klubb: Arsenal.

Tidigare klubbar: FC Rosengård 2009–2017, Potsdam 2017–2019, Bayern München 2019–2021, Paris Saint-Germain 2021–2023.

A-landskamper/mål: 65/9.

Aktuell: Nickade in matchavgörande 2–1 i Sveriges VM-premiär mot Sydafrika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!