Fem år efter tumultet – nu möts de igen

Skandalscenerna blev snabbt virala och spreds över världen. Jordan Larsson attackerades av sina egna fans och försvarades av pappan och tränaren Henrik Larsson. Fem år senare möts Helsingborg och Halmstad på nytt i ett allsvenskt kval. –Det var inte speciellt kul, men jag tror att alla lagt det bakom sig, säger Andreas Landgren om tumultet på Olympia för fem år sedan.

Helsingborgs Jordan Larsson lämnar planen det skandalösa slutet på det allsvenska kvalet 2016. Arkivbild.

Helsingborgs Jordan Larsson lämnar planen det skandalösa slutet på det allsvenska kvalet 2016. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Fotboll2021-12-10 06:15

I november 2016 var rollerna ombytta: Helsingborg skulle försvara sin allsvenska plats, inte Halmstad.

Det såg ut som om Helsingborg skulle klara sig kvar efter Jordan Larssons 1–0-mål i 82:a minuten, men mittbacken Marcus Mathisens två sena mål förde upp Halmstad i högsta serien.

Då tappade ett gäng hemmasupportrar alla spärrar, invaderade planen och gav sig på Jordan Larsson, slet av hans tröja och delade ut slag mot 19-åringen.

Henrik Larsson kom till undsättning, men fick diverse föremål kastade mot sig.

Mer än ett halvår senare åtalades och dömdes ett stort antal personer för brott mot ordningslagen och ofredande.

"Inte speciellt kul"

Andreas Landgren minns:

– För det första var det inte speciellt kul och inte heller efterspelet, men jag tror att alla lagt det bakom sig, säger han.

Landgren är ende spelaren kvar från Henrik Larssons startelva i kvalet för fem år sedan. 32-åringen gör sin åttonde raka säsong i klubben. Efter nedflyttningen från allsvenskan förra vintern skrev han på ett nytt kontrakt.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad i december 2020 pekade kulturbäraren ut vilken färdriktning klubben borde ta.

"Jag ser framför mig att vi hittar en tränare och ledarstab med en tydlig grundidé och som är duktig på att bygga relationer; som klarar att få ihop 20–25 individer och jobbar mycket med att få ihop gruppen på ett bra sätt. Där tror jag nycklarna finns." sade han.

"Jobbar åt samma håll"

TT: Hur blev det?

– Det är kul när man går tillbaka och kikar på såna uttalanden. Jag tycker att det har blivit bra, helt klart. Den tränarstab vi fått in har jobbat hårt med de punkterna. Det är en bra grupp och bra stämning i truppen, där vi jobbar mot våra mål tillsammans.

I Helsingborgs IF är ambitionen alltid att spela i allsvenskan. Är klubben mogen och rustad – sett till organisation, ekonomi och spelartrupp – för att studsa tillbaka direkt?

– Helhetsbilden är svår för mig att svara på, men det känns som om vi har börjat bygga på något bra när vi pratar truppen. Det är en förening där vi jobbar åt samma håll. Jag tror absolut att klubben är mogen, men allt behöver spetsas till om vi tar steget upp.

TT: Fem år har gått sedan ni mötte Halmstad senast i ett allsvenskt kvar. Kan man prata om chans till revansch?

– Det är klart att det finns med där någonstans i bakhuvudet, men trupperna har bytts ut mer eller mindre helt och hållet. Det är svårt att dra några såna växlar.

Problem med ett knä

– Halmstad har gjort det bra i många allsvenska matcher. Det är ett lag med en väldigt tydlig idé.

Det är tveksamt om Landgren spelar en aktiv roll på Olympia på lördag och i returen fyra dagar senare.

– Jag har haft lite problem med ett knä den senaste tiden så vi får se hur det kommer att se ut med mitt deltagande, säger han.

Kaoset i kvalet 2016. Helsingborgs Jordan Larsson (röd tröja till höger) attackeras av egna supportrar. Pappan och tränaren Henrik Larsson (till vänster) kommer till undsättning. Nu möts Helsingborg och Halmstad på nytt i det allsvenska kvalet. Arkivbild.
Kaoset i kvalet 2016. Helsingborgs Jordan Larsson (röd tröja till höger) attackeras av egna supportrar. Pappan och tränaren Henrik Larsson (till vänster) kommer till undsättning. Nu möts Helsingborg och Halmstad på nytt i det allsvenska kvalet. Arkivbild.
Fakta: Allsvenska kvalet

+ Spelas mellan Halmstad (lag 14 i allsvenskan) och Helsingborg (trea i superettan).

+ Helsingborg har hemmamatch i det första mötet på lördag (avspark 15.00). Returen – om planen tillåter – spelas i Halmstad på tisdag (avspark 19.00). Örjans vall i Halmstad besiktas på söndag. Döms planen ut flyttas matchen till Bravida arena i Göteborg.

+ I sex av de tio senaste kvalen har det allsvenska laget vunnit.

+ Halmstad spelar sitt fjärde kval sedan 2012. De tre senaste gångerna har klubben vunnit kvalet, två gånger som tredjelag i superettan.


Fakta: De senaste allsvenska kvalen

2011: Syrianska (från allsvenskan)–Ängelholm 1–2 (b), 3–1 (h).

2012: Halmstad (från superettan)–Gif Sundsvall 3–0 (h), 3–4 (b).

2013: Halmstad (allsvenskan)–Gif Sundsvall 1–1 (b), 2–1 (h).

2014: Gefle (allsvenskan)–Ljungskile 3–1 (b), 1–0 (h).

2015: Falkenberg (allsvenskan)–Sirius 2–2 (b), 1–1 (h).

2016: Halmstad (superettan)–Helsingborg 1–1 (h), 2–1 (b).

2017: Trelleborgs FF (superettan)–Jönköpings Södra 2–0 (h), 1–1 (b)

2018: AFC Eskilstuna (superettan)–Brommapojkarna 0–1 (h), 2–1 (b).

2019: Kalmar FF (allsvenskan)–Brage 2–0 (b), 2–2 (h).

2020: Kalmar FF (allsvenskan)–Jönköpings Södra 3–1 (b), 1–0 (h).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!