Fem detaljer som kan avgöra CL-finalen

Kvällens Champions League-final i fotboll på Gamla Ullevi är på förhand mycket oviss. Här är fem detaljer som kan fälla avgörandet mellan Chelsea och Barcelona.

Sam Kerr har gjort 27 mål för Chelsea den här säsongen. Blir den australiska anfallsstjärnan matchhjälte på nytt i kvällens Champions League-final mot Barcelona?

Sam Kerr har gjort 27 mål för Chelsea den här säsongen. Blir den australiska anfallsstjärnan matchhjälte på nytt i kvällens Champions League-final mot Barcelona?

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2021-05-16 16:20

1) Kan Barcelona stoppa Chelseas anfallsstjärnor?

68 mål har Chelseas fruktade anfallstrio Sam Kerr (27), Fran Kirby (25) och Pernille Harder (16) gjort tillsammans i liga- och cupspel den här säsongen. Det blir en oerhört tuff nöt att knäcka för Barcelona. Mycket hänger på att mittbacken Mapi Leon kan hålla ihop försvaret trots att ordinarie parhästen Andrea Pereira är avstängd.

2) Vad betyder finalrutinen?

Chelsea gör sin första Champions League-final, Barcelona har varit här förr. Får man tro katalanskorna kan de i kväll dra fördel av den där 1–4-förlusten mot Lyon för två år sedan.

– Sedan 2019 har vi kämpat för att få spela en ny final. Vi vet att det kommer att bli tufft men vi vill verkligen visa vad vi har jobbat på sedan 2019. Vi har offrat mycket för att vara här, sade spanska landslagsmålvakten Sandra Paños på gårdagens presskonferens.

Pernille Harder är den enda i Chelsea som har spelat en Champions League-final tidigare, men lagkaptenen Magdalena Eriksson tror inte att det spelar någon roll.

– Vi har så många rutinerade spelare i laget, som har varit med i några av de största matcherna, det har varit EM-finaler, VM-finaler och OS-finaler. Det är det som är det viktigaste. Vi har ett rutinerat lag, som vet hur man vinner finaler, sade Eriksson.

3) Straffavgörande = Chelseaseger?

Tre av de fem senaste Champions League-finalerna på damsidan har gått till förlängning, i två av dem har straffar fällt det slutliga avgörandet. Om så blir fallet också i kväll är det nog inget som skrämmer Ann-Katrin Berger. Chelseamålvakten knäckte nästan på egen hand Atlético Madrid när hon i den ena åttondelsfinalen räddade två straffar under en och samma match. Tyskan går helt säkert in i ett potentiellt straffavgörande full av självförtroende.

Dock ska sägas att Barcelonas Sandra Paños knappt vet hur det känns att släppa in mål över huvud taget den här säsongen. Fyra insläppta på 19 ligamatcher, ett i det inhemska cupspelet och totalt tre i årets Champions League. Det är allt.

4) Fullt av matchvinnare – kliver någon doldis fram?

Händernas fingrar räcker inte till för att räkna upp alla stjärnor i finalen. Pernille Harder, Sam Kerr, Fran Kirby och Magdalena Eriksson sticker ut i Chelsea. Caroline Graham Hansen, Lieke Martens, Jennifer Hermoso och Asisat Oshoala är några av Barcelonas främsta.

Eller blir det kanske någon av de mindre uppmärksammade klasspelarna som kliver fram? Någon av Barcelonas egna produkter som Vicky Losada eller Alexia Putellas? Chelseas mittfältsprofiler Ji So-Yun och Melanie Leupolz? Eller varför inte en svensk vänsterback i Jonna Andersson?

5) Vilka hanterar Göteborgsvädret bäst?

Göteborg kallas ibland "Lilla London" och Chelseas tränare Emma Hayes konstaterade under gårdagens presskonferens att vädret – det regnar mest hela tiden – borde passa Londonlaget fint.

– Jag mår toppen. Det regnar ute och det är precis som hemma i London, sade Hayes.

Barcelonas lagkapten Vicky Losada vägrade dock att gå med på att Chelsea har någon meteorologisk fördel.

– Jag tror inte att regnet är någon nackdel för oss. Ibland har vi haft problem med att få fart på bollen på vissa underlag. Men vi tycker inte att det är något som ska avgöra, och jag ser det till och med som att det kan göra att vi kan få bättre rörelse på bollen, sade Losada.

Chelsea–Barcelona har avspark klockan 21.00 i kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!