Fem frågor och svar efter VM-premiären

Sveriges fotbolls-VM höll på att börja med en rejäl kalldusch. Den knappa segern mot Sydafrika väckte många frågor. Här är några av dem.

Caroline Seger efter söndagens 2–1-seger mot Sydafrika i Wellington.

Fotboll2023-07-23 09:10

+ Var målvaktsvalet det rätta?

Efter långa funderingar valde Peter Gerhardsson att ge Zecira Musovic förtroendet mellan stolparna. Efter 2–1 i premiären mot Sydafrika är frågan om förbundskaptenen håller fast vid det beslutet till nästa match, mot Italien.

Musovic hade visserligen inte särskilt mycket att göra i sin mästerskapsdebut, men när det väl gällde var agerandet inte hundraprocentigt. Chelseamålvakten kunde till exempel ha gjort bättre ifrån sig på Thembi Kgatlanas skott i början av andra halvlek. Nu lyckades hon inte hålla bollen, som hamnade rakt i famnen på Hildah Magaia som pressade in 1–0 till Sydafrika.

– Det gäller att prestera och visa att man är bra, då ökar möjligheten att man står match två också, sade Gerhardsson inför matchen.

Öppnar det för Jennifer Falk mot Italien?

+ Hur står det till med Rolfö?

Fridolina Rolfö ska vara tungan på Sveriges anfallsvåg är det tänkt. Men Barcelonastjärnan var långa stunder helt osynlig i premiären. Hon kommer till VM med ett knä som inte är helt hundra, och även om hon ansågs frisk nog för att starta är det lätt att undra om hon trots allt störs av skadan.

Ändå var det Rolfö som fick en avgörande roll för Sverige. Det var hon som var sist på bollen när Sverige trots krampaktigt spel lyckades kvitterade i den 65:e minuten. Det var det sista hon gjorde innan hon byttes ut.

+ Hur mycket saknades Seger?

Många brukar säga att Caroline Segers kvaliteter märks tydligast när hon inte kan spela. Och nog hade Sverige svårt att få styrsel på spelet när mittfältsveteranen inledde på bänken. Just ersättaren Elin Rubensson hörde dock till ljusglimtarna i det svenska laget, 30-åringen agerade både stabilt defensivt och stod för flera pigga djupledslöpningar som öppnade upp det sydafrikanska försvaret.

Men Segers ledaregenskaper ska inte underskattas. Och kanske växer Sverige några snäpp bara av att få in sin lagkapten på planen.

I den 81:a minuten byttes hon in för sin 236:e landskamp och hon hade ett par chanser till att själv blir målskytt. I 90:e satte sedan Sverige segermålet genom Amanda Ilestedt.

+ Är fasta situationer lösningen?

Sverige skapade många fasta situationer, inte minst 13 hörnor. Och till slut fällde det avgörandet. Amanda Ilestedt var det största hotet matchen igenom och till slut var det också den nyblivna Arsenalbackens huvud som visade vägen. Ilestedts 2–1-mål blev matchavgörande.

+ Vad spelar en premiär ens för roll?

En positiv sak är att Sverige faktiskt aldrig varit särskilt bra på VM-premiärer. Fram till matchen mot Sydafrika hade Sverige bara vunnit två inledande VM-matcher på åtta försök. Och då har det ändå blivit ett svenskt VM-silver och två VM-brons genom åren.

Och det kanske viktigaste. Poängen är i slutändan det enda som räknas i gruppspelet, och Sverige har inlett fotbolls-VM 2023 med tre.