Fem frågor: "Både en styrka och svaghet"

Han har firat stora framgångar med klubben tidigare. Nu är Robin Blomberg tillbaka som tränare för Frödinges damer. "Det ser riktigt bra ut", säger han inför första testet som blir cupmötet med Hultsfred på söndag.

Frödinge har en trupp på 18 spelare med stor träningsvilja.

Frödinge har en trupp på 18 spelare med stor träningsvilja.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2024-03-07 16:00

Det är en glad och uppsluppen Robin Blomberg som Sporten träffar på Arena Ceos. Han samspråkar med kollegorna i ledarstaben Sandra Edlund och Mikael Johansson och de konstaterar att uppslutningen är god.

Hur har försäsongen sett ut?

– Vi kom igång tidigt i vecka 2 och körde från början två fyspass och ett bollpass. De senaste veckorna har vi gått över till två fotbollspass istället. Vi har bara behövt ställa in en träning när det snöade rejält för någon månad sedan.

Inför den här säsongen har Emma Wessman lämnat FBSK för spel i BOIF. På pluskontot återfinns Linnea Jonsson från HM IS och Klara Arrbrant från Vimmerby IF. 

Hur ser du på spelartruppen?

– Vi har en ambitiös grupp på 18 spelare som varit igång nästan konstant. Att ha en så pass liten trupp är både en styrka och en svaghet. Fördelen är att spelarna är så pass träningsvilliga, men problem kan uppstå under säsongen när spelare faller ifrån på grund av skador. Sedan tycker jag att vi har en bra mix åldersmässigt i gruppen. Ett litet bekymmer är att många spelare i truppen är backar i grunden, så det kan bli aktuellt att skola om en del.

Hur kommer du sätta din prägel på laget spelmässigt?

– Jag ser gärna att vi blir ett mer spelförande lag med stort bollinnehav. Det är mer utvecklande för spelarna och jag har tryckt på att ansvaret ligger både på den som är bollhållare och de som inte har boll. Rent siffermässigt spelar vi 4-4-2 i grunden, men jag vill ha det flexibelt och kunna anpassa hur vi ställer upp i försvar och anfall. 

Förra säsongen provades ett nytt upplägg i division fyra där serierna delades efter vårsäsongen. Nu blir det ett rakt upplägg igen med en serie.

Vad tycker du om det?

– Det är bra att vi går tillbaka till det vanliga upplägget. Med 10 lag i serien blir det många matcher och det är vad spelarna vill ha. Matcher mot mestadels lokala konkurrenter är också bra. På den här nivån funkar det inte riktigt att ha bortamatcher med 15 mil enkel resa.

På söndag spelar FBSK första matchen för säsongen. HFK väntar i cupen.

Hur tänker du kring matcher på försäsongen?

– Vi börjar inte serien förrän 22:e april. Därför blir cupen första testet. HFK i första är svårbedömt, men sedan har vi tuffa matcher mot Västervik och Holsby där vi kommer få bekänna färg. Därefter blir det tre matcher till innan serien börjar. Det är lagom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!