Fem skäl – därför är Bajen svenska mästare 2023

Hammarbys damer är svenska mästare för första gången sedan 1985. Här är fem nycklar till "Bajens" första guld på 38 år.

18|537 åskådare såg det damallsvenska derbyt mellan Hammarby och AIK på Tele2 arena 2021. Arkivbild.

18|537 åskådare såg det damallsvenska derbyt mellan Hammarby och AIK på Tele2 arena 2021. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2023-11-11 16:13

+ Den målmedvetna satsningen

För tre år sedan, när laget spelade i elitettan, inledde Hammarby en målinriktad plan mot först damallsvenskan, därefter att bli bäst i Sverige. Satsningen innebar mer resurser till damlaget på alla fronter: bättre marknadsföring, tydligare rekryteringar av både spelare och ledare, ett ökat arbete för att locka fans till matcherna och intensivare jakt på sponsorer.

Sedan gick det fort. Det tidigare jojo-laget, som studsade mellan de två toppdivisionerna, gick upp i damallsvenskan till säsongen 2021. Redan då sade sportchefen Johan Lager i en intervju med DN att laget skulle vara i den allsvenska toppen inom två–tre år.

2021 blev laget sjua, i fjol femma. Nu är Hammarby Sveriges bästa fotbollslag.

– Jag tycker inte att jag var så kaxig utan jag berättade om en plan, utan att överdriva, som vi hade satt som var rimlig, tyckte vi, säger Johan Lager om sin prognos.

– Jag var ganska säker på mig själv, på att Hammarby och jag skulle kunna vara med på den här resan mot toppen.

+ "Min viktigaste rekrytering"

De senaste åren har svenska landslagsspelare som Madelen Janogy, Jonna Andersson och Julia Roddar valt att gå till Hammarby. Utländska profiler som Kyra Cooney-Cross och Simone Boye Sørensen har gjort samma val.

Frågan är om någon av värvningarna hade varit möjlig utan Hanna Folkesson.

När den då 31-åriga mittfältaren, med 48 A-landskamper under bältet, valde att flytta till elitettanlaget Hammarby 2019 skickade det en tydlig signal om "Bajens" satsning.

– Det är kanske min viktigaste och bästa rekrytering, säger Johan Lager.

– Att få den var ett viktigt startskott, och det banade väg för att andra etablerade spelare så småningom skulle ansluta. Att rekrytera en sådan spelare skulle sända en signal till övriga fotbolls-Sverige att "vi larvar oss inte, vi menar allvar med det här". Hon hade kunnat gå till en toppklubb i allsvenskan och spela vidare, men hon valde att gå ner till elitettan och tro på det här projektet.

+ Kollektivet höll – även utan stjärnorna

Det var många som trodde att Hammarby sålde SM-guldet när klubben i somras släppte den australiska mittfältsstjärnan Kyra Cooney-Cross till Arsenal. Särskilt efter att man kort före det också blivit av med Chelsealånet, japanskan Maika Hamano.

Men hålet efter de två mittfältarna blev inte fullt så stort som befarat. Unga spelare som Matilda Vinberg, 20, Ellen Wangerheim, 19, och schweiziska nyförvärvet Smilla Vallotto, 19, har gjort att Hammarby kunnat hålla ångan uppe under hösten.

+ Publiken

Det är svårt att bortse från vad Hammarbys intåg i damallsvenskan inneburit för intresset för serien. Inför sista omgången låg lagets publiksnitt på hemmaplan på drygt 4 000 åskådare. Näst bästa lag, Linköping, hade en snittsiffra på 1 400. Stockholmsderbyt mot AIK för två år sedan lockade 18 537 åskådare till Tele2 arena – nästan dubbelt så många som det tidigare publikrekordet i damallsvenskan.

De grönvita fansen används även som argument när potentiella nyförvärv ska övertygas.

– Det vore dumt att inte göra det. Vi påpekar vilka publiksiffror vi har haft, vi har de tre högsta publiksiffrorna i damallsvenskans historia. Att nå den stämningen, det har kanske inget damlag i hela världen. Att få det som professionell fotbollsspelare är ju unikt och få förunnat, säger Johan Lager.

+ Tron på spelsystemet

Hammarbys allsvenska satsning startade 2020. En central del i den var att anställa Pablo Piñones-Arce som huvudtränare. Efter en lång spelarkarriär i klubben liksom arbete som assisterande tränare för herrlaget, har han nu styrt "Bajens" damer till toppen.

– Pablo har haft en tydlig spelidé och vågat ha en stor tro på det från början till i dag. Han har trott på det spelet han vill spela och verkligen fullföljt det hela vägen till i dag. Fotbollsmässigt har vi något speciellt som vi verkligen vågar tro på, säger lagkaptenen Alice Carlsson.

Hammarbys huvudtränare Pablo Piñones-Arce.
Hammarbys huvudtränare Pablo Piñones-Arce.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!