Fifa: Svenska spelare får lämna ryska klubbar

Utländska spelare och tränare kan lämna ryska och ukrainska fotbollsklubbar omedelbart. Kontrakten upphör tillfälligt att gälla – och det står spelarna fritt att hitta nya klubbar fram till sommaren. Beslutet fattades under måndagen av Internationella fotbollsförbundet, Fifa.

Pontus Almqvist, till vänster, är en av flera svenska spelare i ryska ligan som Fifa nu ger rätt att söka sig till en ny klubb fram till sommaren. Arkivbild.

Pontus Almqvist, till vänster, är en av flera svenska spelare i ryska ligan som Fifa nu ger rätt att söka sig till en ny klubb fram till sommaren. Arkivbild.

Foto: Patric Söderström/TT

Fotboll2022-03-07 21:01

Ett flertal spelare har redan lämnat Ryssland efter överenskommelser med sina arbetsgivare. En är landslagsmannen Viktor Claesson som just nu tränar med sin moderklubb IFK Värnamo.

Nytt för Claesson – och alla andra svenska spelare med rysk klubbadress – är att han han skriva kontrakt med en annan klubb för resten av säsongen. Och det oavsett om transferfönstret redan är stängt i ett land. Fram till den 30 juni ses utländska spelare i ryska och ukrainska ligan som kontraktslösa.

Högst två per klubb

Fifa sätter dock en gräns. Högst två spelare som berörs av beslutet får gå till en och samma klubb.

Fifa skriver i ett pressmeddelande: "För att underlätta för utländska spelare och tränare att lämna Ryssland, i händelse av att klubbar som är anslutna till Rysslands fotbollsförbund inte når en ömsesidig överenskommelse med sina respektive utländska spelare och tränare före den 10 mars 2022, kommer de utländska spelarna och tränarna att ha rätt att ensidigt avbryta sina anställningsavtal med de aktuella förbundsanslutna klubbarna fram till slutet av säsongen i Ryssland (30 juni 2022)".

"Inga konsekvenser"

Fifa skriver vidare att spelare och tränare kommer att "vara fria att teckna kontrakt med en annan klubb utan att drabbas av konsekvenser av något slag".

Senast den 7 april måste de aktuella spelarna har skrivit kontrakt med sina tillfälliga klubbar.

Fifa upprepar också sitt fördömande av Rysslands krig i Ukraina och uppmanar till en fredlig lösning av konflikten

Fakta: Svenska fotbollsspelare i ryska ligan

Armin Gigovic, 19, mittfältare, Rostov.

Axel Björnström, 26, försvarare, Arsenal Tula.

Besard Sabovic, 24, mittfältare, Chimiki.

Dennis Hadzikadunic, 23, försvarare, Rostov.

Filip Dagerstål, 25, försvarare, Chimiki.

Jordan Larsson, 24, anfallare, Spartak Moskva.

Pontus Almqvist, 22, anfallare, Rostov.

Sead Haksabanovic, 22, mittfältare, Rubin Kazan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!