Fifa till VM-lagen: "Fokusera på fotbollen"

Fifa vill att de deltagande lagen i den kontroversiella VM-turneringen i Qatar ska "fokusera på fotboll" och sluta att "dela ut morallektioner". Det framgår i ett brev som Fifa skickat ut till de deltagande lagen, vilket avslöjats av Sky News.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino tillsammans med Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani under VM-lottningen tidigare i år. Arkivbild.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino tillsammans med Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani under VM-lottningen tidigare i år. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Fotboll2022-11-04 14:27

Qatar har hårt och länge kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter, behandlingen av gästarbetare, kvinnors rättigheter och hbtq-rättigheter.

Homosexualitet är förbjudet i Qatar och lagkaptenerna för flera Europanationer, däribland England, Frankrike och Tyskland, kommer att bära armband i regnbågsfärger med budskapet "One love" under matcherna.

I förra veckan kritiserade Australiens landslag gästarbetarnas "lidande".

Nu har Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino och generalsekreteraren Fatma Samoura undertecknat ett brev till VM-lagen där de ber dem fokusera på fotboll.

"Vi vet att fotbollen inte lever i ett vakuum och vi är likaledes medvetna om att det finns många utmaningar och svårigheter av politisk natur runt om i världen. Men snälla, låt inte fotbollen dras in i varje ideologisk eller politisk kamp som existerar".

I förra veckan försvarade Infantino Qatar under en konferens i Saudiarabien och sade bland annat att "VM blir en möjlighet för Qatar och hela regionen att visa sig i ett annat ljus, på ett annat sätt, för resten av världen och en gång för alla få bort en del av de fördomar som tyvärr fortfarande existerar".

VM-slutspelet i Qatar spelas 20 november–18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!