Fifa väntar med beslut om VM-playoff

Uefa har flyttat Champions League-finalen. Men Fifa dröjer med besked om VM-playoffmatcherna i Ryssland. –Första matchen är först om en månad. Vi hoppas på ett snabbt upphörande av fientligheterna, säger ordföranden Gianni Infantino.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino. Arkivbild.

Fifa-ordföranden Gianni Infantino. Arkivbild.

Foto: Markus Schreiber

Fotboll2022-02-25 07:46

Vid en pressträff uttryckte Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino uttryckte sin oro för Rysslands invasion av Ukraina.

– Det är tragiskt och oroande och det är vår plikt att se allvarligt på det och analysera det, säger Infantino.

Men något snabbt besked lovar han inte om VM-playoffmatcherna i Ryssland. Polen, Sverige och Tjeckien, som tillsammans med Ryssland möts i playoffspelet, har bett Fifa ta ett snabbt beslut om alternativa spelplatser till de ryska.

– Vi har fått stöd av Uefa kring det så vi hoppas på besked från Fifa som innebär att de går våra önskemål till mötes, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, till SVT.

– Vi fick information i går om att Fifa ännu inte var beredda att fatta beslut. Vi är övertygade om att de värderar händelseutvecklingen dag för dag. Vi väntar besked så snart som möjligt.

Polen ska möta Ryssland i Moskva den 24 mars och Ryssland får vid seger hemmaplansfördel i playoffinalen den 29 mars, mot Sverige eller Tjeckien.

Förlorarna ska också mötas i en landskamp den 29 mars, och Ryssland har hemmaplan även i den matchen.

– Den första matchen är först om en månad och vi hoppas förstås att hela situationen är löst långt innan dess, det tror vi starkt på. Men vi är beredda och kan ett snabbt beslut när det behövs, säger Infantino.

– Vi hoppas på ett snabbt upphörande av fientligheterna och på fred för Ukraina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!