Fifas besked: Nu ska även damklubbarna få betalt

Svenska herrlag har sedan länge fått ersättning när spelare som de har fostrat säljs vidare. Nu införs samma system på damsidan. "Ett otroligt viktigt beslut", säger fotbollsdamernas landslagschef Marika Domanski Lyfors.

Hanna Bennison blev Sveriges hittills dyraste damfotbollsspelare när hon lämnade Rosengård för Everton. Arkivbild.

Hanna Bennison blev Sveriges hittills dyraste damfotbollsspelare när hon lämnade Rosengård för Everton. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2023-12-20 15:55

I Sverige finns redan så kallad utbildningsersättning både på dam- och herrsidan. Men internationellt har ett sådant system saknats för damerna, vilket gjort att svenska klubbar gått lottlösa när talanger som de har fostrat sålts vidare.

Det är på väg att förändras. Tidigare i veckan klubbade det internationella fotbollsförbundet Fifas beslutande organ igenom ett ramverk för utbildningsersättningar på damsidan.

"Detta är ett otroligt viktigt beslut som många jobbat hårt för", säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors i ett pressmeddelande från Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Beslutet är en del i Fifas arbete att "professionalisera damfotbollen" och ses mot bakgrunden att allt fler europeiska storklubbar hårdsatsar med allt högre övergångssummor som följd.

På sikt ska förändringen bland annat främja utvecklingen av unga spelare, skriver SvFF. Det kommer också att innebära ett välkommet tillskott för svenska föreningar som fostrat spelare.

"Det kommer att betyda mycket för alla klubbar som utvecklar och utbildar våra unga spelare", säger Domanski Lyfors.

Fifa ska upprätta en arbetsgrupp för att ta fram ramarna kring exakt hur systemet ska se ut och fungera. Någon exakt tidpunkt för när systemet ska börja gälla finns ännu inte.

Fakta: Utbildnings- och solidaritetsersättning

Utbildningsersättning

När en spelare skriver på sitt första professionella kontrakt ska den aktuella klubben betala en utbildningsersättning till den eller de klubbar som har medverkat till spelarens utbildning under åldern 12 till 21 år. Ersättning utgår även vid framtida övergångar, om spelaren lämnar för en klubb i ett annat land, men då ersätts endast den senaste klubben.

Gäller fram till och med det kalenderår som spelaren fyller 23 år.

Sverige har liknande system för nationella övergångar. Det nationella systemet gäller även för flick- och damspelare, men det saknas utbildningsersättning för internationella övergångar på damsidan.

Solidaritetsersättning

Utgår alltid vid internationella övergångar när en spelare – oavsett ålder – med kontrakt värvas eller blir utlånad. Gäller på både herr- och damsidan.

Fem procent av övergångssumman ska fördelas mellan de klubbar som har haft spelaren registrerad under åldern 12 till 23 år.

Svenska fotbollförbundet har även ett system för solidaritetsersättning för nationella övergångar.

Källor: Fifa, Svenska fotbollförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!