Fifas nej stoppar inte Danmark: "Har en plikt"

Tröjans Qatar-kritiska budskap godkändes inte av Fifa. Men beslutet stoppar inte Danmark. –Vi har en plikt att fortsätta; inför, under och framför allt fortsätta med det vi gör efter VM, säger Jakob Jensen, vd för danska fotbollsförbundet DBU.

Jakob Jensen, vd för Danmarks fotbollsförbund, ska fortsätta att arbeta med Qatars mänskliga rättigheter under fotbolls-VM i Qatar.

Jakob Jensen, vd för Danmarks fotbollsförbund, ska fortsätta att arbeta med Qatars mänskliga rättigheter under fotbolls-VM i Qatar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2022-11-17 13:02

Jakob Jensen kallar beslutet från det internationella fotbollsförbundet Fifa för en besvikelse. Han tycker inte att orden på träningströjan – "Human Rights for All" – var något politiskt utan ett enkelt budskap om universella mänskliga rättigheter.

Fifas nej fäller dock inte krokben på Danmark.

I stället knyter de näven.

De fortsätter att arbeta med bland annat mänskliga rättigheter och arbetsreformer för immigrantarbetare i Qatar.

– Vi kräver mer. Det finns fortfarande utrymme för förbättringar, säger Jensen.

Vill förändra situationen i Qatar

DBU:s vd har bara sovit en natt i värdnationen. Oanmäld och klädd i Danmarks neutrala träningsställ var 48-åringen först in i det provisoriska tältet vid landslagets pressträff vid träningsanläggningen en halvtimme utanför Doha.

Han pratade med samtliga medier – länge – och när han avslutade med två tv-intervjuer var han den siste som lämnade det varma, instängda utrymmet.

Vid varje pratstund var han tydlig med att spelarna ska få fokusera på fotbollen.

När det kommer till Qatar som land, då är det han som driver arbetet.

– Det är viktigt att säga att vi har visat var vi står sedan 2015. Jag har rest hit fyra gånger under de tolv senaste månaderna. Vi har haft möten, kritiska dialoger och det kommer vi att fortsätta med. För att försöka förändra situationen, säger han.

– Samtidigt är vi här för att spela fotboll, vi vill vinna VM och det är en ganska svår uppgift att ha framför sig. Spelarna ska få fokusera på matcherna och jag, som vd för förbundet, får fortsätta att ha dialoger.

"Förbättringar"

TT: Vad har du för intryck av Qatar nu jämfört med tidigare?

– Det har skett många förbättringar när det kommer till immigrantarbetarnas situation, det måste jag vara ärlig med att säga. Det visar också rapporter från Amnesty, och jag har själv pratat med arbetare som säger att så är fallet.

– Men det finns fortfarande saker som behöver bli bättre.

Morten Wieghorst säger dock att det inte finns någon munkavel på spelarna under VM i Qatar.

Den assisterande förbundskaptenen menar att spelarna får säga vad de vill om situationen i värdnationen. Samtidigt är han inne på att det inte finns något krav på att de måste tycka något om vad som pågår i kulisserna av Dohas glittriga stadssiluett.

– De får säga att de inte vill svara på frågan, säger han och berättar att de har informerat spelarna om situationen.

– Man kan inte kräva att en 19-åring ska ha alla svar.

Kollat dokumentärer

Joachim Andersen, som spelar i Premier League-klubben Crystal Palace, har haft lite koll på läget i Qatar men valde inför avresan till emiratet vid Persiska viken att förkovra sig ytterligare genom att titta på dokumentärer.

– Det var för att sätta mig in i situationen, för att förstå lite mer, säger han.

– På ett sätt är det härligt att vara här, det är en stor ära att få representera sitt land i ett VM. Samtidigt är det en svår situation. Det som sker här, det som händer människorna är inte okej.

– Så det är lite konstigt att vara en del av slutspelet men samtidigt är vi här för att spela fotboll, vi möter Tunisien om några dagar och måste fokusera på det.

Danmark ska spela i matchtröjor som inte har synliga loggor. På Instagram skriver tröjtillverkaren att det är en protest mot värdlandet Qatar och dess bristande mänskliga rättigheter.

Backen Joachim Andersen har kollat på dokumentärer för att bli mer påläst om situationen i Qatar.
Backen Joachim Andersen har kollat på dokumentärer för att bli mer påläst om situationen i Qatar.
Fakta: Fotbolls-VM i Qatar

Sedan, fotbollens högst styrande organ, Fifa 2010 klubbade igenom valet av Qatar som VM-värd och den extrema värmen i landet tvingat fram en flytt av mästerskapet till vinterhalvåret, har allt annat än fotboll stått i fokus.

Anklagelser om korruption i valprocessen, frågan om mänskliga rättigheter i landet och Amnesty Internationals larm om gästarbetare som dör under byggnationerna av VM-arenor har varit återkommande.

I takt med att mästerskapet närmar sig har de kritiska rösterna blivit fler, och allt mer högljudda. Under VM-kvalet sågs protester mot VM-arrangören och en VM-bojkott har diskuterats på flera håll.

Människorättsorganisationen Amnesty International har i flera år följt och kritiserat arbetsförhållandena i Qatar där många migrantarbetare jobbat, bland annat med byggena av arenorna till VM 2022.

Qatar har bland annat byggt sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!