Filter: Missvisande dödssiffror inför VM

Rapporteringen i svenska medier om hur många migrantarbetare som avlidit vid arenabyggen inför fotbolls-VM i Qatar har varit missvisande, skriver Magasinet Filter. Samtidigt konstaterar Amnesty att "många dör i den här typen av arbeten".

Migrantarbetare vid Nationalstadion i Doha, en av VM-arenorna. Arkivbild.

Migrantarbetare vid Nationalstadion i Doha, en av VM-arenorna. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Fotboll2022-08-23 15:06

Det var i februari 2021 som The Guardian publicerade uppgifter om att mer än 6 500 migrantarbetare har dött i Qatar sedan landet tilldelades fotbolls-VM 2010.

Den brittiska tidningen hade hämtat in sin statistik från Indien, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka och Pakistan och siffrorna beskrevs som "chockerande".

Artikeln fick stor spridning i svenska medier och i några publiceringar, bland annat av TT, har de 6 500 dödsfallen kopplats till arenabyggen. I The Guardians artikel framgår att 37 dödsfall är kopplade till arenabyggen, men 34 av dem klassades som "icke arbetsrelaterade".

Tagit det för givet

I senaste numret av Magasinet Filter har chefredaktören Mattias Göransson skrivit en kritisk artikel där han riktar in sig på två felaktigheter i den svenska rapporteringen.

Dels att dödsfallen kopplas till just arenabyggena. Dels att siffran 6 500 inte satts i ett sammanhang.

– Jag tror att man bara har köpt påståendet i The Guardian att det är en häpnadsväckande siffra utan att alls titta på om den är häpnadsväckande. Man har bara tagit det för givet att det är så när de skriver att det är så, jag tror inte att någon egentligen har gjort en jämförelse, säger Göransson till TT.

– Tar man en sådan siffra måste man sätta den i relation till någonting, annars betyder den ju ingenting. 6 500 under tio års tid blir 650 om året, är det mycket eller inte? säger Göransson.

Två miljoner gästarbetare

Han fortsätter:

– Det är 650 om året på en väldigt stor population, två miljoner gästarbetare. Då får man ställa sig frågan: är 650 på två miljoner särskilt mycket? Det är 0,3 promille, ungefär, som dör av alla möjliga orsaker, säger Göransson.

– Tittar man på dödssiffror är det väldigt lågt. Den siffran som folk blev upprörda över, den kan inte stämma helt enkelt. Det förstår man när man läser The Guardian, den stämde inte helt enkelt. De skrev att de bara hade statistik från vissa länder och att de trodde att det fanns en viss underrapportering.

Utreder inte

Ellinor Hagman på Amnesty, sakkunnig om migrantarbetares rättigheter, säger att det inte går att säga hur många som dött under arbetet inför fotbolls-VM.

– Det stora problemet är att qatariska myndigheter inte utreder dödsfallen. Det görs få obduktioner och på intygen skrivs ofta att personen dött av naturliga orsaker eller av ospecificerade hjärtproblem. Bristen på utredningar tillsammans med riskerna med långvarigt arbete i extrem hetta är mycket allvarlig. Varken vi eller någon annan kan säga hur många som dött på grund av arbetet med fotbolls-VM, säger Hagman.

– Det vi kan konstatera är att oproportionerligt många dör i den här typen av arbeten. Genom att inte utreda orsakerna kan man varken förebygga nya dödsfall eller ge familjer upprättelse. Därför utgör själva bristen på utredningar en kränkning till rätten till liv. Det är verkligen misstänkt när män i 35-årsåldern som har klarat hälsoundersökningar kort tid innan bara dör och det avskrivs som hjärtproblem, säger hon.

Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads, har varit i Qatar vid vid flera tillfällen för att hjälpa migrantarbetare.

"För oss i vårt arbete och möten i Qatar med verkligheten så är det uppenbart att det finns stora mörkertal och jag skulle inte vara förvånad om det är fler än de som framkommit, för det ska man veta att det är ingen som vet hur många som dött av arbetsskador, extremvärmen, de mycket undermåliga boendena osv för de drygt 2 miljoner migrantarbetare som finns i Qatar", skriver han i ett sms.

Fotbolls-VM i Qatar spelas mellan 20 november och 18 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!