Finländsk kvalglädje och franskt poängtapp

När nästan alla spelar oavgjort blir en seger extra mycket värd när den kommer. Finland var den stora vinnaren i VM-kvalfotbollens grupp D i och med 1–0-segern mot Kazakstan.

Joel Pohjanpalo (vänster) fixade matchens enda mål mot Kazakstan. Arkivbild.

Joel Pohjanpalo (vänster) fixade matchens enda mål mot Kazakstan. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Fotboll2021-09-04 17:22

Sommarens EM-slutspel var Finlands första stora fotbollsmästerskap på herrsidan. Ska VM 2022 bli det andra?

Kvalet har i alla fall börjat bra.

Finland klarade oavgjort mot både Bosnien-Hercegovina och Ukraina i mars – och mot Kazakstan under lördagen nickade Bayer Leverkusen-anfallaren Joel Pohjanpalo in segermålet som gav tre viktiga poäng i grupp D, där nästan alla matcher slutar oavgjort.

Norsk seger

Hittills har hela sju av tio matcher i gruppen slutat med kryss, och bäst, eller värst, i klassen är Ukraina som har fem oavgjorda matcher på lika många försök.

1–1 hemma mot stora gruppfavoriten Frankrike på lördagen var dock inget att skämmas för. Resultatet innebär att Frankrike behåller förstaplatsen, men det skiljer bara fyra poäng ner till tvåan Finland, som har spelat två matcher färre.

I Norges grupp G är det fortfarande en stenhård kamp om förstaplatsen. Norrmännen satte press på övriga efter en 2–0-seger mot Lettland – Erling Braut Haaland och Mohamed Elyounoussi blev målskyttar – men konkurrenterna svarade senare på lördagskvällen.

Danmark nära fiasko

Turkiet slog Gibraltar med 3–0 på bortaplan och Nederländerna vann med hela 4–0 hemma mot Montenegro. Därmed behåller Turkiet greppet, en poäng före Nederländerna och Norge, halvvägs genom kvalet.

Danmark har imponerat så här långt i VM-kvalet men den femte raka segern var den skakigaste hittills. Borta mot Håkan Ericsons Färöarna dröjde det ända till den 89:e minuten innan Jonas Wind kunde sätta det avgörande 1–0-målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om