Fischer har glömt sitt historiska mÄl

Skottlands landslag gav henne ett minne för livet. Av det minns Nilla Fischer ingenting. –Jag kommer ihĂ„g min första landskamp, men jag kommer inte ihĂ„g mitt första mĂ„l. Det var mot Skottland alltsĂ„?

Nilla Fischer. Arkivbild.

Nilla Fischer. Arkivbild.

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Fotboll2021-10-25 18:48

Mellan hagelskurarna tittar solen fram över St Mirren Park i Paisley utanför Glasgow. Fotbollslandslagets mittbacksveteran Nilla Fischer ser ut som ett frÄgetecken nÀr hon fÄr frÄgan:

TT: Kommer du ihÄg ditt första landslagsmÄl?

– Nej, sĂ€ger Fischer.

– Men det var mot Skottland dĂ„ kanske, eftersom du frĂ„gar?

SĂ„ var det. Första gĂ„ngen som Sveriges damlandslag mötte Skottland var den 17 februari 2007 i Larnaca pĂ„ Cypern. Matchen slutade 1–0 efter att en viss Nilla Fischer med sitt första mĂ„l i den svenska tröjan avgjort trĂ€ningslandskampen i den 79:e minuten.

Sugen pÄ EM

NĂ€r Sverige nu ska möta Skottland för sjunde gĂ„ngen i historien – Fischer har varit med alla gĂ„nger hittills – vĂ€cker det alltsĂ„ inga sĂ€rskilda minnen hos den 37-Ă„riga veteranen.

– Nej. Jag kommer ihĂ„g min första landskamp, men jag kommer inte ihĂ„g mitt första mĂ„l. Det Ă€r ju synd. Men nu vet jag.

Taggad inför tisdagens match Àr hon ÀndÄ. Nilla Fischer missade sommarens OS av familjeskÀl, men blir allt mer sugen pÄ EM i England nÀsta sommar. För henne, och andra spelare precis utanför den ordinarie startelvan, gÀller det dÀrför att prestera nÀr tillfÀlle ges. Som i en trÀningslandskamp mot Skottland.

Bara att hon fick komma in i slutminuterna av VM-kvalet borta mot Irland i torsdags, för att hjĂ€lpa till att sĂ€kra den svenska 1–0-segern, var betydelsefullt.

– Oavsett speltid sĂ„ Ă€r det kul, och det betyder mycket att komma in. Vi har gjort pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet tidigare nĂ€r vi vill sĂ€kra upp, att vi tar in en tredje mittback. Det Ă€r alltid kul att komma in och duellera och smĂ€lla pĂ„ lite, sĂ€ger Nilla Fischer.

Förhandlar om kontrakt

Skottland Ă€r rankat 22:a i vĂ€rlden, elva placeringar bĂ€ttre Ă€n Irland, och lĂ€r bli en tuff nöt att knĂ€cka, tror Fischer. Trots att det har blivit svensk seger, och totalt 17–2 i mĂ„lskillnad, i alla de tidigare mötena.

– Det Ă€r ett bra lag. Det Ă€r ett fysiskt spelande lag men som Ă€ven har mer Ă€n bara det som kvaliteter. De har till exempel (Erin) Cuthbert, som Ă€r en spelare ute i Europa som har vĂ€ldigt hög kvalitet. SĂ„ det Ă€r en tuff motstĂ„ndare.

En nyckel till att faktiskt satsa hela vÀgen över EM nÀsta Är Àr att hon löser en förlÀngning med klubblaget Linköping. Förhandlingar pÄgÄr, men ska hinnas med mellan landslagssamlingar och livet som nybliven tvÄbarnsmamma.

– Ja, och det mĂ„ste mĂ„las diverse vĂ€ggar i huset och sĂ„ dĂ€r. Men det Ă€r fortfarande positivt. Vi ska bara hitta tid för att ha möte, sĂ€ger Fischer.

– Och om man tĂ€nker pĂ„ EM i England sĂ„ lĂ„ter det sĂ„klart lockande för vilken fotbollsspelare som helst. Om kroppen kĂ€nns bra och allting funkar sĂ„ Ă€r det klart att det Ă€r pĂ„ tapeten.

Fakta: Nilla Fischer

Född: 2 augusti 1984 i Verum utanför HÀssleholm (37 Är).

Position: mittback.

Klubbar: Kristianstad 2000–2003, LDB Malmö 2003–2011, Linköping 2012–2013, Wolfsburg 2014–2019, Linköping 2019–.

A-landskamper/mÄl: 187/23.

FrÀmsta meriter: VM-brons (2019 och 2011), OS-silver (2016), Champions League-mÀstare (2014), fyra Bundesligatitlar (2014, 2017, 2018, 2019), fem tyska cuptitlar (2015, 2016, 2017, 2018, 2019) tvÄ allsvenska titlar (2010, 2011).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!