Fjärde förlusten – IFK Göteborgs kris allt djupare

Fyra raka förluster, 360 allsvenska minuter utan att göra mål. Änglarna gråter. IFK Göteborgs kris blir bara djupare och djupare. –Det är bara hårt arbete som gäller för att vi ska ta oss ur det här, säger tränaren William Lundin.

Nere för räkning. IFK Göteborgs lagkapten Marcus Berg och hans medspelare har det ytterst jobbigt just nu.

Nere för räkning. IFK Göteborgs lagkapten Marcus Berg och hans medspelare har det ytterst jobbigt just nu.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2023-04-23 17:08

Djurgården är däremot på rätt spår igen efter 1–0-segern på Tele2 arena.

– En bra fotbollsmatch, men otroligt att vi inte gör fler mål, säger Thomas Lagerlöf, kollegan i Djurgården.

Klubbarnas förmåga att hantera sina målvaktsproblem fick tidigt avgörande betydelse.

Ordinarie Jacob Widell Zetterström spelar inte igen förrän först i sommar. När vikarien André Picornell fick skadekänning i veckan tvingades Djurgården matcha tredjemålvakten.

Nu är det inte vem som helst. Tommi Vaiho, 34, var en av SM-guldhjältarna 2019. Han hyllades av fansen efteråt

– En skön känsla. Jag spelar stabilt, gör de räddningar jag ska. Det var en fin söndag. Det är bara kärlek från fansen och fint att höra dem sjunga, säger han

Vaiho kan luta sig åt erfarenhet i mängd.

Detsamma går inte att säga om Adam Benediktsson, 20. I Pontus Dahlbergs skadefrånvaro gjorde Benediktsson sin sjätte allsvenska start. Den kunde inte ha börjat sämre.

Missade utboxning

Den misslyckade utboxningen på Magnus Erikssons hörna ledde till flipperspelsfotboll inne i straffområdet tills Hampus Finndell tryckte in 1–0, den defensive mittfältarens tredje mål för säsongen.

– Det är lite kaos, studsar här och var och så får jag en bra träff. Otroligt skönt, säger Finndell.

Tre raka förluster, inte ett gjort mål och så 0–1 i baken efter sex minuter. Snacka om hyfsad uppförsbacke. Benediktsson spelade upp sig, men misstaget var gjort och Göteborg hämtade sig inte.

Det är mest en kvalitetsfråga. Spetsen är för trubbig, bredden i truppen för tunn. Några udda anfall, några udda chanser som Vaiho parerade, annars var det Djurgården som styrde och ställde.

Finns mer att ge

Sett till spelarna tränarduon Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand förfogar över vilar det ändå något oförlöst över Djurgårdens kollektiva prestation. Det finns rimligen så mycket mer att få ut.

– Vi behöver bli vassare i våra avslutsmoment, men vi skapar mycket och får hoppas att det ger utdelning senare, säger Lagerlöf.

Tiden talar för Djurgården. Vad talar för IFK Göteborg, vars kris blir djupare och djupare för varje förlorad match?

Just nu inte mycket, men det fanns ljusa stunder, som i inledningen av andra halvlek. Blåvitt vågade, värderade, spelade synkroniserat och Elias Hagen borde ha kvitterat.

Hade möjligheter

Men hans avslut var talande för ett lag i motgång. Spänd och ivrig skickade Hagen bollen över kortlinjen.

Marcus Berg var snubblande nära att vinna duellen med Marcus Danielson och få ett friläge, men mittbacken satte foten rätt. Där hade Göteborg möjligheter som inte togs.

Slutforceringen var stark, men stannade vid en kavalkad av vunna hörnor. I den sista tilläggsminuten fick Göteborgs inhoppare Anders Trondsen rött kort.

Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson och målskytten Hampus Finndell firar 1–0-målet.
Djurgårdens lagkapten Magnus Eriksson och målskytten Hampus Finndell firar 1–0-målet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!