Flera gripanden efter nätrasism mot PL-stjärna

Tolv män har gripits eller förhörts misstänka för att ha riktat rasism på nätet mot Tottenhamstjärnan Son Heung-Min. "Det finns ingen fristad för för den här typen av kränkande beteende och vi är engagerade i att vidta bestämda åtgärder för att utrota det", säger Matt Simpson, ansvarig polis för utredningen.

Son Heung-Min blev utsatt för rasism på nätet efter matchen mot Manchester United i april. Arkivbild.

Son Heung-Min blev utsatt för rasism på nätet efter matchen mot Manchester United i april. Arkivbild.

Foto: Matthew Childs/AP/TT

Fotboll2021-05-21 11:06

Insatsen har pågått de senaste två veckorna och de tolv männen kommer från olika platser i England och Wales.

Det var efter matchen mot Manchester United den 11 april som sydkoreanen Son Heung-Min fick rasistiska meddelanden skickade till sig på Twitter. 28-åringen gjorde "Spurs" enda mål i 1–3-förlusten.

Londonpolisen har i samarbete med andra nationella polisstyrkor, sociala medier-bolag och klubbarna lyckats identifiera de anonyma användarna.

"Men en fullspäckad sommar av fotboll som närmar sig är vi hängivna till att driva ut sådant rasistiskt beteende", säger Matt Simpson i ett pressmeddelande.

Tottenham kommenterar polisinsatsen:

"Vi välkomnar insatsen. Det finns ingen plats för rasism varken i fotbollen eller någon annan stans i samhället", skriver klubben i sociala medier.

För tre veckor sedan startade engelsk fotboll ett initiativ där de bojkottade de stora sociala medier-jättarna Instagram, Facebook och Twitter för att markera mot rasismen och hatet på nätet. Flera organisationer tog rygg på bojkotten – bland annat det svenska fotbollförbundet.

Storbritannien planerar även för en ny lag som innebär att sociala medier-företagen ska kunna straffas om de inte stoppar rasism och näthat på plattformarna.

Manchester United-trion Marcus Rashford, Fred och Anthony Martial, Chelseas Reece James samt Manchester Citys Raheem Sterling är bara några av de Premier League-stjärnor som blivit utsatta för rasism på nätet under säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!