Förändringen som ökar Sveriges VM-chanser

Förlusten mot Polen kostade Sverige en VM-biljett. Till fotbolls-VM 2026 blir det lättare att kvala in när VM utökas med 16 platser till 48 lag. –Det blir lättare med fler lag, det är fakta, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Efter uttåget i playoff-finalen mot Polen får Sverige blicka framåt mot VM 2026. Arkivbild.

Efter uttåget i playoff-finalen mot Polen får Sverige blicka framåt mot VM 2026. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Fotboll2022-03-30 16:46

VM-slutspelet 2026 avgörs i USA, Kanada och Mexiko och kommer att bli det största genom tiderna med 48 lag.

– Argumentet från Fifas håll att göra det här är ju att fler länder ska ha chansen att få spela VM med allt vad det innebär för fotbollsintresse, och fotbollens spridning i hela världen, säger Richard Henriksson.

Men Henriksson menar att det även finns ytterligare argument, som Fifa inte lyft fram, att mästerskapet ska bli ännu mer attraktivt.

"Kan spela på resultat"

– Fotbolls-VM är fortfarande en otroligt attraktiv produkt att sälja till sponsorer och mediebolag. Men nu hoppas man kunna sprida ut det här över fler nationer över hela världen.

Eftersom antalet lag utökas kommer troligen formatet ändras. Enligt Henriksson kan det bli 16 trelagsgrupper i stället för som nu åtta fyralagsgrupper.

Tidigare har den sista matchomgången i grupperna spelats samtidigt där lagen möter varandra – något som inte går när de är tre lag i en grupp.

– Det är någonting som kommer vara extra speciellt. Då finns den uppenbara risken att de två lagen som spelar i sista matchen kan spela på resultat för att slå ut laget som redan har spelat sina matcher, säger Henriksson och fortsätter:

"Ta bort exklusiviteten"

– Där spekuleras det i, och det känns faktiskt rimligt, att det inte kan bli oavgjorda matcher i gruppspelet. Utan att man kanske avgör det via straffar eller någonting just för att det inte ska bli ett läge där två lag i den sista omgången vet att "spelar vi lika i den här matchen så åker det tredje laget ut". Då har man ingen chans att påverka det.

Beskedet om att utöka mästerskapet har inte bara tagits emot med hejarop utan också en del kritik.

– Det finns ganska många som menar på att man ska passa sig för att göra fotbolls-VM för stort och ta bort exklusiviteten, säger Henriksson.

Lättare att kvalificera sig

Sverige missade chansen att få spela VM i Qatar i vinter efter 0--2-förlusten i playoffinalen mot Polen, likaså gjorde EM-mästarna Italien. Men i och med att man utökar lagen till VM 2026 blir det enklare att kvalificera sig.

– Det är ju inte så att Sverige per automatik kommer ta sig till VM bara på grund av det här. Men att det blir lättare med fler lag som går vidare, det är fakta, säger Richard Henriksson.

Fördelningen av de 16 nya platsen till mästerskapet är inte klart men Richard Henriksson tror på en jämn fördelning.

– Mitt tips är att det kommer ske hyfsat jämnt och proportionerligt liksom hur det ser ut idag, så ökar man på potten med nya lag.

Fakta: Så är platserna fördelade i herrarnas fotbolls-VM

Inför VM 1982 utökades antal platser från 16 till 24 och från 1998 ökades det ytterligare till 32.

Asien: 46 lag deltar i kvalet, fyra direktplatser, en playoffplats mot Sydamerika.

Afrika: 54 lag deltar, 5 direktplatser.

Centralamerika, Nordamerika och Karibien: 35 lag deltar, tre direktplatser och en playoffplats mot Oceanien.

Europa: 53 lag deltar, 13 direktplatser.

Oceanien: 11 lag deltar, inga direktplatser. En playoffplats mot Central- och Nordamerika.

Sydamerika: 9 lag deltar, fyra direktplatser. En playoffplats mot Asien.

Värdnationen är direktkvalificerad till mästerskapet.

Källa: Fifa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om