Det finns inga enkla matcher längre. Det har flera profiler sagt om damallsvenskan i fotboll de senaste åren, men frågan är om 2022 blir annorlunda när serien utökas med två lag till 14.
– Det ska bli intressant att se. I det långa loppet tror jag att det kommer att gynna fotbollen. Vi får fler matcher och om vissa lag inte har kunnat spela alla spelare tidigare behöver man nog nyttja alla spelare i år för att orka hela säsongen, säger landslagsstjärnan Caroline Seger, som är lagkapten i mästarlaget Rosengård.
"Trillat ner"
Endast tabelljumbon Växjö åkte ur serien i fjol och i premiären väntar avspark för nykomlingarna Umeå, IFK Kalmar och Brommapojkarna.
TT: Är serien mogen för 14 lag?
– Jag hoppas det, men jag tror att det nog kommer att bli lite spridda resultat. Man har sett tidigare att det har varit lag som har kommit upp, som inte har klarat av det och trillat ner. Sedan har de inte haft nog med ekonomiska förutsättningar för att ta sig tillbaka. Utan de har trillat ner ganska långt i seriesystemet, säger Seger.
Fler matcher i landets högsta serie är ett måste för att utveckla svensk damfotboll, framhåller Stefan Alvén, sportchef för Elitfotboll Dam, som representerar elitklubbarna.
– Vi behöver spela fler matcher under en säsong, de lag som är duktiga behöver möta varandra oftare och vi behöver förlänga säsongen med matcher med bra kvalitet, säger Stefan Alvén.
"Samma farhågor"
– När herrallsvenskan gick från 14 till 16 lag (2008) fanns det ju samma farhågor, men det har visat sig att lägstanivån höjs hela tiden. Det finns inga stryklag i herrallsvenskan där det bara är att ställa ut skorna, säger Stefan Alvén.
Damallsvenskan måste höja nivån för att hänga med i utvecklingen i Europa, säger Häckenspelaren Andrine Hegerberg.
– Det händer mycket i damfotbollen, så man måste vara på tårna. Annars rycker andra ligor och landslag ifrån, säger norskan.
Hegerberg spelade i dåvarande Göteborg FC i fyra säsonger (2013–2016) och är nu tillbaka i staden efter spel i Birmingham City, Paris Saint-Germain och Roma de senaste åren.
– Man måste göra en satsning för att damfotbollen ska hänga med. De som inte gör det, de står stilla i utvecklingen och då är det svårt att ta igen övertaget som de andra får. Det märkte jag i Italien också, utvecklingen går väldigt fort, säger Hegerberg.
"Anta utmaningen"
Redan nu finns Häcken, AIK, Hammarby och Djurgården representerat i både herr- och damallsvenskan. I framtiden lär det bli fler "dubbleringar". Exempelvis Malmö FF, IFK Göteborg, Helsingborgs IF och Elfsborg har alla siktet inställt på att nå högsta serien med sina mer eller mindre nyetablerade damlag.
– Den utvecklingen är ju positiv om man ser damfotbollen i ett större perspektiv, men sedan blir det en konkurrenssituation. De som är i högsta ligan nu måste anta utmaningen från de klubbarna, men det är ju så det funkar inom elitfotbollen, säger Stefan Alvén.