Lösningen – kan bli direktutslagning i cupen

I slutet av förra veckan kom beskedet att Smålands Fotbollförbund ställer in gruppspelet i cupen. I veckan väntas beslut tas om cupen ställs in helt och hållet – eller att det istället blir direktutslagning. "Vi hoppas förstås att vi kan genomföra cupen", säger Mats Larlind på Smålands FF.

Det blir inte något gruppspel i Toyota Cup (Smålandscupen) i fotboll. Däremot kan det bli direktutslagning. Besked väntas i veckan. På bilden ses två av de lokala lagen som skulle ha spelat, Södra Vi och Storebro.

Det blir inte något gruppspel i Toyota Cup (Smålandscupen) i fotboll. Däremot kan det bli direktutslagning. Besked väntas i veckan. På bilden ses två av de lokala lagen som skulle ha spelat, Södra Vi och Storebro.

Foto: Jonas Axelsson

Fotboll2021-03-09 20:30

Gruppspelet skulle ha inletts nästa helg, 13–14 mars. 

Så blir det alltså inte. Detta beroende på rådande restriktioner i coronapandemin, där ingen tävlingsidrott i nuläget får bedrivas under elitnivå fram till den 21 mars.

Vad händer med cupspelet nu?

– Det är inte helt bestämt. I veckan ska tävlingskommittén ha ett möte och ta ett beslut i frågan. Vissa distrikt i Sverige har ställt in cupspelet. Förra året lyckades vi genomföra cupen och det fungerade bra då. Nu tas gruppspelet bort och alternativet är att det blir direktsutslagning. Jag hoppas förstås att det blir ett positivt besked, säger Mats Larlind. 

Vad innebär det i praktiken?

– Om vi beslutar att köra vidare med cupen så betyder det att föreningarna måste anmäla sig till turneringen igen. Tanken är väl i så fall att elitlagen går in senare i turneringen, men att lagen i division fyra, fem och sex på herrsidan kan mötas direkt i första rundan. 

Är din känsla att de flesta lag som är anmälda idag, kommer att anmäla sig igen?

– Det är svårt att säga. Jag tror att flera klubbar ser cupspelet som ett sätt att endast spela tre matcher och att det är bra som en förberedelse inför seriespelet. Det är inte säkert att de vill möta lag som är på en högre nivå. Förhoppningen är förstås att många väljer att spela vidare, trots att det inte blir något gruppspel, säger Larlind vidare. 

När kan i så fall cupspelet starta?

– Det är avhängigt om det blir en ljusning i pandemin och om det lättas på restriktionerna. Det är svårt att veta i det här läget, men såklart vore det bra om cupen kunde starta någon helg innan de tänkta seriepremiärerna. 

Hultsfreds FK är det lokala lag på damsidan som berörs av att det inte blir något gruppspel. Herrlagen är följande: IFK Österbymo, Målilla GoIF, VSGF/JAIK, Djursdala SK, Södra Vi IF, Hjorted/Totebo, Ankarsrums IS, HM IS, SK Lojal, Frödinge/Brantestad SK, Hultsfreds FK, IF Hebe och Storebro IF. 

I Östergötland är det redan klart att det blir direktutslagning i cupen. Rimforsa IF:s damer möter Derby borta i den första omgången. Kisa BK:s herrar möter i sin tur Kenty borta, också det i första omgången. Rimforsas herrlag går in först i den andra omgången. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!