Förbundet efter mötet: "Slopa kvalet till trean"

Osäkerheten kring lokala fotbollen bara fortsätter. Här är senaste nytt när det gäller kvalet till division tre herrar: "Majoriteten av distrikten i Götaland vill inte ha något kval som det ser ut nu", säger Mats Larlind.

Majoriteten av Götalandsdistrikten inte vill ha något kval till trean från division 4.

Majoriteten av Götalandsdistrikten inte vill ha något kval till trean från division 4.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2021-03-23 16:00

Larlind är tävlingskonsulent på Smålands Fotbollförbund och följer såklart utvecklingen på nära håll. För två veckor sedan gjorde vi på Sporten en intervju med honom. Då var kontentan följande: Att signalerna som distrikten fått tidigare inte längre gäller. Det nya var att det trots allt skulle bli kvalspel till division tre, vilket i sin tur skulle ge en öppning till spel i förbundsserierna för våra lokala lag Vimmerby, Gullringen och IFK Tuna vid eventuellt en andraplacering i fyran under 2021. 

Nu tyder en del på att det återigen blir en riktningsförändring. 

– I förmiddags (tisdag) hade vi i de nio distrikten i Götaland ett möte. Majoriteten där ville inte ha ett kvalspel, utan ville slippa bindningen till förbundsserierna i det här läget. Och framför allt vill vi ha ett besked i frågan från Svenska Fotbollförbundet så snabbt som möjligt så att vi kan planera hösten i distrikten. 

Varför vill ni inte ha kval?

– Om det i rådande coronasituation beslutas att serierna flyttas fram ytterligare i tiden, så blir det nästan omöjligt för oss att ha kvalspel till division fyra och fem. Det skulle förmodligen innebära kvalspel långt in i november. Det tror jag inte fungerar. Tyvärr blir det samtidigt så att några lag kommer i kläm i division fyra om nu kvalet till trean slopas. 

Mats Larlind poängterar att prioritet ett för distrikten hela tiden varit att det ska spelas fulla serier för att i möjligaste mån slippa enkelserier, vilket var fallet under 2020. 

Enligt planen som ligger nu ska distriktsfotbollen i Småland komma igång i slutet av april och 1-2 maj för lagen i de lägre förbundsserierna. 

Hur går ni vidare nu?

– Representanter från Götaland, Svealand och Norrland ska ha ett möte med förbundsstyrelsen i veckan. Beslutas det att kvalspelet till division tre inte blir av, behöver inte det per automatik innebära att det inte blir kval ändå. Kommer serierna igång som de ska i början av maj och allt flyter på under säsongen, så bör man kunna ompröva det. Det viktigaste för oss i det här läget nu är att vi får ett snabbt besked, så vi vet vad vi har att förhålla oss till. 

Vad tror du att det blir för beslut?

– Det vet jag inte. Det jag vet är att majoriteten av Götalandsdistrikten inte vill ha något kval till trean.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!