Förbundet stämmer spelbolag på miljoner

En bild på Erling Braut Haaland och Martin Ødegaard har blivit ett rättsligt ärende i Oslo. Den har använts på ett otillåtet sätt, hävdar Norges fotbollsförbund. Förbundet har därför valt att stämma spelbolaget Unibet på tre miljoner norska kronor.

Norges Erling Braut Haaland och Martin Ødegaard. Arkivbild.

Norges Erling Braut Haaland och Martin Ødegaard. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Fotboll2022-08-30 14:46

Dispyten mellan Norges fotbollsförbund (NFF) och spelbolaget bottnar i en Instagram-story från den 24 mars, då Norge med ett bortamöte med Gibraltar inledde jakten efter en plats i VM-slutspelet i Qatar.

På matchdagen publicerade spelbolaget Unibet, som i Norge ägs av Kindreds dotterbolag Trannel, en bild på stjärnduon Erling Braut Haaland och Martin Ødegaard i landslagsdressen och med text som syftade på kvalpremiären.

Ett lagbrott, enligt Norges fotbollsförbund.

Tre miljoner

Därför valde NFF att stämma spelbolaget på tre miljoner norska kronor.

"NFF har vidtagit rättsliga åtgärder mot Unibet/Trannel med anledning av att Unibet, enligt NFF:s uppfattning, på ett olagligt vis har använt landslagsspelare som reklam för Unibet/Unibets spelprodukter", skrev förbundets advokat Tomas Øivind Kristensen i ett mejl till NRK i våras.

Spelbolaget delar inte förbundets syn på användningen av bilden. De hävdar att bilden, som ägs av den internationella bildbyrån Getty Images, har brukats på lagligt vis då licensen "tillåter användning i sociala medier om användningen är av allmänt intresse".

"Allmänt intresse"

– Inlägget gällde en landslagsmatch, och var av aktuellt och allmänt intresse, sade spelbolagets advokat Nicholas Foss Barbantonis till NRK i samband med att stämningen blev offentlig.

– När det bara var 390 personer som såg inlägget under de 24 timmar det låg ute är det svårt att förstå hur det skulle innebära en ersättning eller ersättningsskyldighet på hela tre miljoner kronor.

Förhandlingarna i Oslos tingsrätt inleddes på tisdagen och förväntas ta två dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!