Förbundet: "Vi planerar för en full säsong, men..."

Förra säsongen fick våra lokala fotbollslag bara spela en halv säsong. 2021 är planen att kunna genomföra en full säsong – men det är fortfarande osäkert om det blir så. "Det kräver att vi får ett beslut att haka upp det på", säger Henrik Landén, som är kanslichef på Smålands Fotbollförbund.

Smålands FF menar att man siktar mot att kunna genomföra en hel fotbollssäsong 2021.

Smålands FF menar att man siktar mot att kunna genomföra en hel fotbollssäsong 2021.

Foto: Montage/Arkiv

Fotboll2021-01-28 19:45

Sakta men säkert börjar det närma sig den tiden på året då våra lokala fotbollslag slipar på de sista detaljerna inför en spännande säsongsstart. Förra året blev det som bekant inget spel under våren och när serierna väl kom igång så blev de förkortade med enkelmöten mellan alla lag. 

Hur blir det då det här året? Enligt Henrik Landén, som är kanslichef på Smålands Fotbollförbund, har man hopp om att det ska bli "som vanligt". 

– Vi planerar för en full säsong, men vi vet inte än hur det blir. Det kräver att vi får ett beslut att haka upp det på, så att planeringen kan utgå från hela serier. Vi kan inte starta seriespelet om vi inte får ett nytt beslut som gör det möjligt, säger Landén.

I februari och mars brukar lagen spela träningsmatcher och flera lokala lag har redan spikat sitt försäsongsschema.

Kommer lagen att kunna spela träningsmatcher i februari?

– Vi väntar på ett nytt beslut från Folkhälsomyndigheten kring seniorer och matchspel. Som läget är nu så kan vi inte spela än, men det här gäller fram till den 7 februari. Efter det hoppas vi på ett positivt besked och att vi kan släppa på matcher för seniorer, för vi har ju även cupspelet som drar igång innan serierna. Det är en tuff situation vi befinner oss i, förklarar Henrik Landén, som också vill lyfta det positiva som har skett på sistone:

– En viktig förändring som vi gjort gäller genomförandet av träningar. Eftersom vi är i ett bättre läge så har kommunerna kunnat öppna upp för utomhusträning och vi har inte satt någon begränsning på hur många man får vara på en elvamannaplan. Vi rekommenderar grupper om åtta till tio personer. Det gör att man ändå kan träna i till exempel fyra grupper, vilket är två hela trupper. 

En viktig detalj som förbundet och lagen har med sig in till 2021 är att man, trots många om och med, lyckades slutföra seriespelet förra året. 

– Ja, vi fick ihop det utan att ha så märkvärdigt många matcher som behövde skjutas upp och flyttas på grund av smittan. Föreningarna ska ha en stor eloge för hur de har skött sig och för hur de sköter sig nu också. Det är många som tar ett jätteansvar, berömmer kanslichefen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!