Förbundsbasen: "Det är ett bra beslut"

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) ger efter för den hårda kritiken och stoppar tills vidare alla ryska lands- och klubblag från Fifa-sanktionerade matcher och turneringar. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson välkomnar beskedet. "Det är ett bra beslut från Fifa och Uefa", säger han i ett uttalande på förbundets hemsida.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Fotboll2022-02-28 16:25

Under kvällen kom beskedet från Fifa och Uefa att Ryssland tills vidare utesluts från all internationell fotboll och därmed kastas herrlandslaget ut från playoffspelet till VM i Qatar.

Det innebär en helomvändning från Fifa, som så sent som i söndags meddelade att det ryska herrlandslaget inte utesluts från playoff till VM – utan får spela på neutral plan utan åskådare.

Ygeman: "Fegt"

Beskedet mötte stark kritik, både från Svenska fotbollförbundet och från Sveriges idrottsminister Anders Ygeman (S), som i en intervju med TT på måndagsförmiddagen kallade Fifas agerande "fegt".

Ryssland skulle enligt grundplanen ha mött Polen i en playoff-semifinal den 24 mars, men det polska laget har redan sagt att man vägrar spela matchen, oavsett spelplats. Samma besked har Sverige och Tjeckien, som möts i den andra semifinalen, gett angående en eventuell playoff-final mot Ryssland den 29 mars.

Vad kvällens besked innebär för playoff-spelet är oklart. Ett alternativ är att Polen blir direktkvalificerat till finalen i playoffspelet. Där ställs man mot vinnaren i mötet mellan Sverige och Tjeckien.

Ett annat är att de tre lagen gör upp i ett gruppspel.

Kan påverka damernas EM

Oavsett vilket välkomnas kvällens besked av förbundsbasen Karl-Erik Nilsson.

"Förhoppningsvis kan denna markering från fotbollen leda till något positivt i en fortsatt förfärlig situation. Våra tankar är hos det ukrainska folket och vi hoppas att våldet får ett slut så snart som bara möjligt", säger Nilsson.

Förbundskaptenen Janne Andersson delar Nilssons åsikter. Till SVT säger han:

– Bra att Fifa och Uefa har fattat rätt beslut. Förhoppningsvis kan markeringen leda till något positivt för det ukrainska folket.

Inte oväntat var den ryska reaktionen en helt annan. Det ryska fotbollsförbundet kommenterade Fifas sanktion i ett uttalande:

"Det har en uppenbar diskriminerande karaktär och skadar ett stort antal idrottare, tränare, anställda i klubbar och landslag, och viktigast av allt, miljontals ryska och utländska fans, vars intressen internationella idrottsorganisationer måste skydda i första hand."

Kan påverka EM

Kvällens ställningstagande från fotbollens tyngsta beslutsfattare kan också påverka sommarens fotbolls-EM för damer. Där är Sverige lottat i samma grupp som Ryssland, Nederländerna och Schweiz.

Schweiz meddelade tidigare på måndagen att man vägrar spela mot Ryssland i EM.

På grund av den ryska invasionen i Ukraina har Uefa tagit beslutet att avsluta sponsor- och samarbetsavtalet med det ryska företaget Gazprom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!