Domen mot fotbollsdomaren kom i dag och blev hård, fyra och ett halvt års fängelse och skadestånd på 4,8 miljoner kronor för bedrägerier kopplat till spelmissbruk.
– Det är naturligtvis allvarligt, tråkigt och samtidigt tragiskt, det är ändå 4,5 års långt straff det handlar om. Det är ju en väldigt grov brottslighet sett till svensk lagstiftning, säger Sjöstrand.
Domaren dömde större delen av 2020 trots att förbundet, enligt Aftonbladet och Expressen, redan tidigare fått information om att allt inte stod rätt till.
TT: Kunde ni ha gjort något annorlunda?
– Vi tittar på det också och ser vad det finns för lärande för oss. Hur har vi hanterat och agerat på den information vi fått? Finns det saker i våra rutiner vi behöver förbättra och förstärka? Det är en komplex och väldigt omfattande brottsutredning som har kommit, jag tror den är på cirka 2 500 sidor, så det är mycket att ta in. Självklart tittar vi på det också, säger Sjöstrand.
Domaren stängdes i september av i 15 månader för att ha spelat på matcher i samma serie han dömt, samtidigt pågår fortfarande en brottsutredning om spelfusk där han misstänks ha spelat på matcher han själv dömt.
Det sätter också fingret på att förbundet behöver förstärkta arbetet kring spelfusk.
– Man behöver lyfta på flera stenar och inte minst hur vi kan förstärka och förbättra när vi ser till exempel tecken på spelmissbruk. I dag har vi ett stående inslag inför varje säsong för våra elitdomare med information runt spelproblematiken. Och vi har ett särskilt avtal med alla förbundsdomare ned till division 3 som man skriver på. Men det är flera olika delar vi behöver titta på, säger Sjöstrand.