Förbundsstyrelsen vill inte ta beslut om VAR

VAR eller inte i svensk elitfotboll är en het potatis sedan länge. Så het att Svenska fotbollförbundets styrelse inte vill fatta ett beslut. I stället bollas frågan över till förbundets representantskapsmöte. –Vi tycker att ett bredare spektrum ska hantera frågan, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till TV4 Fotbollskanalen.

Turerna kring om videogranskningssystemet VAR ska införas i svensk elitfotboll fortsätter. Arkivbild.

Turerna kring om videogranskningssystemet VAR ska införas i svensk elitfotboll fortsätter. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Fotboll2022-11-25 16:15

Styrelsen upphäver sitt tidigare mandat, det som ger rätt att bestämma om videogranskning ska tillämpas i elitfotbollssammanhang framöver – som det redan gör i åtskilliga ligor.

Med andra ord bollar styrelsen tillbaka beslutanderätten till representantskapet. Förslaget klubbades igenom på torsdagskvällen, i ett möte inför representantskapsmötet.

På det representantskapsmötet har förbundsstyrelsen sju röster, distriktsförbunden 24, Svensk elitfotboll åtta och Elitfotboll dam sex.

Var ett ett beslut om VAR slutligen tas är dock inte klart.

Stockholms fotbollsförbund vill att det fattas på fotbollsförbundets årsmöte och kommer att lämna in en motion med det förslaget, skriver TV4 Fotbollskanalen.

Förbundsstyrelsen vill att en rad berörda parter senast den 15 december ska meddela eventuella synpunkter kring videogranskningssystemet.

Parterna är medlemsföreningarna i Svensk elitfotboll, medlemsföreningarna i Elitfotboll dam, samtliga distriktsförbund, spelarföreningen, tränarföreningen, Sveriges elitdamdomare, Elitdomareklubben, Svenska fotbollssupporterunionen och förbundets kommittéer.

Enligt Karl-Erik Nilsson kan VAR tidigast införas i svensk elitfotboll till säsongen 2025.

Det har han nyligen sagt till TV4 Fotbollskanalen.

Motståndet bland årets allsvenska klubbar mot VAR är stort. AIK, Djurgården, Gif Sundsvall, Hammarby, Helsingborg, Elfsborg, IFK Göteborg, Sirius och Malmö FF säger nej.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!