Förde upp Dalkurd i Allsvenskan – nu möter han VIF!

Han har en imponerande meritlista som sportchef på elitnivå. Nu är Adil Kizil redo för sin för sin första säsong som tränare för Hemgårdarna. "Vi har ett ungt lag och bygger på lång sikt, men det är klart att vi vill vara med i toppen", säger han inför lördagens premiär mot Vimmerby IF.

Adil Kizil är tränare för Hemgårdarna. Han har en lång meritlista som sportchef tidigare på elitnivå.

Adil Kizil är tränare för Hemgårdarna. Han har en lång meritlista som sportchef tidigare på elitnivå.

Foto: Erik Winell

Fotboll2024-04-05 20:00

39-årige Adil Kizil gör sin andra säsong som sportchef för Hemgårdarna. Skillnaden nu är att han även tagit över rollen som tränare.

– Jag har samlat på mig mycket erfarenhet och fått inspiration från många duktiga tränare på hög nivå under mina år som sportchef.  Dessutom har jag ett stort intresse för upplägg och träningar och de taktiska bitarna. Därför kände jag att det var rätt läge nu, säger Kizil.

Han var med Borlängeklubben Dalkurds resa från klubbens bildande 2004 från Division 6 till Allsvenskan. Först som målvakt, och från 2012 som sportchef för klubben. Sedan dess har han även varit chefsscout för Helsingborgs IF och gjort en säsong som sportchef för Östersund.

Ifjol kom han till Hemgårdarna och debutsäsongen i division 3 gav en stabil femteplats i serien. Ambitionen att nå division 2 finns i klubben, men kanske inte just i år.

– Vi har den yngsta truppen i hela serien och jobbar mer för att bli bra på sikt. Sedan vill vi såklart vara med i toppen och göra upp om de två första platserna. 

Hur har ni presterat på försäsongen?

– Ganska bra får jag säga även om vi har blandat och gett. I genrepet i måndags blev det en väldigt märklig match mot Tallboda i cupen som vi vann med 7–6. Det är nog som för många andra lag att man är lite osäker på om vi är redo.

Hur ser du på serien i stort?

– Det är många lag som är nya för mig så det är svårbedömt. Haga ser solida ut och Nässjö kommer från tvåan och har inte tappat så många spelare. Hjulsbro och Boren är alltid luriga. Vimmerby ska absolut nämnas tidigt också.

VIF är ett lag som Kizil känner att han har god koll på.

– Vi mötte ju dem i serien förra säsongen och jag har hunnit se dem i en match på försäsongen också. Vi har respekt för dem, men känner ingen rädsla inför premiären.

undefined
Fadel Youssif kommer till Vimmerby på lördag när Hemgårdarna ställs mot VIF i seriepremiären.

I Hemgårdarnas trupp finns en spelare med VIF som moderklubb. Fadel Youssif gör sin andra säsong i klubben och får en viktig roll.

– Fadel är vicekapten och är en av våra viktigaste spelare, säger Kizil som lyfter fram två andra spelare i truppen.

– Blend Ali Osman har gjort många säsonger i klubben och är en viktig förebild på och utanför planen för våra unga spelare. Han är lite av lagets ryggrad i sin roll på mittfältet. Sedan är 16-årige Mohammed "Mido" Ali väldigt lovande och kan ta stora kliv i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!