Enligt Fifa ska den obligatoriska föräldraledigheten förhindra att spelare sparkas från sina klubbar kort efter att man fått barn. Förslaget ligger på 14 veckors ledighet och minst två tredjedelar av lönen.
"Godkänns det här förslaget, så har vi nått en milstolpe inom fotbollsvärlden för oss damer. En milstolpe som hade gett oss förutsättningar att kombinera två drömmar i livet samtidigt; att skaffa familj och att vara fotbollsproffs på yttersta nivå. Wow.", skriver Rosengårds målvakt Zecira Musovic på Twitter.
Spelaren ska även vid återkomst till laget erbjudas fysisk och psykologisk rådgivning.
– När vi försöker professionalisera damfotbollen, som är ett våra strategiska mål, är det viktigt att vi samtidigt utvecklar och anpassar reglerna, säger Sarai Bareman, ansvarig för damfotboll hos Fifa.
Trots att många europeiska länder redan har liknande regelverk är Fifas mål att det ska skapa en global förståelse och acceptans kring kvinnors graviditet inom fotbollen och fungera som ett minimikrav i alla medlemsländer.
För den svenska fotbollen är föräldraledighet en del av det nya kollektivavtal som Elitfotboll dam, Arbetsgivaralliansen och Spelarföreningen just nu arbetar med.
"Målbilden är att bli klara runt årsskiftet men tror personligen att det kommer ta lite längre tid", skriver Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll dam, i ett sms till TT.