Forsberg sköt blytung EM-seger till Sverige

Svenskt avancemang i EM Ă€r inte lĂ„ngt borta. Efter en uddlös start kom Sveriges offensiva maskineri i gĂ„ng pĂ„ allvar mot Slovakien. Segerskytt i 1–0-segern: Emil Forsberg frĂ„n straffpunkten. –Kul att avgöra matchen, men vi gjorde det som ett lag. Jag Ă€r otroligt lycklig, sĂ€ger Forsberg till SVT.

Emil Forsberg och Sverige fick till slut mÄljubla.

Fotboll2021-06-18 13:47

Det tog lite mer Àn tre halvlekar för den svenska offensiven att lÀmna startgropen i Ärets EM-turnering.

En bit in i andra halvlek mot Slovakien föll helt plötsligt det mesta pÄ plats. Alexander Isak skapade pÄ egen hand, Marcus Danielsons panna visade sin farlighet i offensivt straffomrÄde men framför allt visade Emil Forsberg kyla frÄn elva meter.

Efter att Robin Quaison rivits ner i straffomrĂ„det stegade 29-Ă„ringen fram och satte det förlösande 1–0-mĂ„let i 77:e matchminuten.

– Det Ă€r en fantastisk prestation av Robin Quaison att fixa straffen och skönt att sĂ€tta dit den, sĂ€ger Forsberg.

Uddlös start

Annars var det 45 inledande minuter som inte gÄr till EM-historien som de mest hÀndelserika.

Förbundskapten Janne Andersson mÄlade inför matchen upp Slovakien som ett starkt kollektiv, ett vÀloljat lag, och den analysen sÄg ut att stÀmma.

De var sammansvetsade i försvaret, gick sÀllan bort sig och nÀr möjligheten gavs tog de sig framÄt. Men Robin Olsen, som stod för flera vassa parader mot Spanien, fick ÀndÄ lÀmna halvleken utan att ha testats avsevÀrt.

Samma sak gĂ€llde för Martin DĂșbravka i det slovakiska mĂ„let.

Sverige som hade betydligt mer boll Àn mot Spanien lyckades periodvis trycka ner Slovakien lÄgt men att göra nÄgot mot ett solitt slovakiskt försvar var lÀttare sagt Àn gjort.

Den enda riktigt farliga svenska chansen att bryta dödlÀget kom nÀr Sebastian Larssons inÄtskruvade frispark nÄdde Lustig som hÄrt trÀngd nickade bollen utanför mÄlramen.

Ett uddlöst Sverige fick samla ihop sig i halvlek med uppdrag att fÄ till en scenförÀndring. Första tio minuterna av andra halvlek var inte helt olik den första, men sedan tog det fart.

Svensk anstormning

Efter dryga kvarten fick Sverige ett anfall som för första gĂ„ngen i matchen fungerade frĂ„n början till slut. Eller ja, nĂ€stan. Det enda som saknades var mĂ„l dĂ„ Ludwig Augustinssons hĂ„rda nick pĂ„ Larssons inlĂ€gg rĂ€ddades av DĂșbravka.

Men det var startskottet pÄ en svensk anstormning som dittills inte hade skÄdats under turneringen.

– Vi gör en halvdan första halvlek, faller för djupt och fĂ„r press pĂ„ oss. Vi spelar upp oss i andra. Vi Ă€r mentalt starka, vet att vi kan hamna under tryck. Vi visar fantastisk vilja nĂ€r vi kommer tillbaka i andra, sĂ€ger Forsberg.

PÄ den efterföljande hörnan nickade Marcus Danielson över frÄn nÀra hÄll och nÄgon minut senare sköt Alexander Isak ett skott som styrdes strax utanför.

Janne Andersson ville bygga vidare. Ut med varnade Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson flyttades centralt och Viktor Claesson tog platsen pÄ kanten. Marcus Berg fick ge plats för Robin Quaison.

Strax dĂ€rpĂ„ var Alexander Isak nĂ„gra centimeter frĂ„n att nicka ledningen till Sverige. Samma 21-Ă„riga anfallare visade nĂ„gra minuter senare prov pĂ„ sin individuella skicklighet nĂ€r han dribblade till sig ett skottlĂ€ge. Men den hĂ„rt, lĂ„gt placerade bollen rĂ€ddades fint av DĂșbravka.

Till slut fick ocksÄ Sverige betalt för den offensiva mödan.

Mikael Lustig passade Isak som pĂ„ ett tillslag fristĂ€llde Robin Quaison. Den svenske anfallaren petade bollen förbi den slovakiske mĂ„lvakten, revs ner och domaren pekade pĂ„ straffpunkten. Fram stegade Forsberg och sköt hĂ„rt till höger – 1–0 i 77:e minuten.

DÀrmed toppar Sverige grupp E pÄ fyra poÀng. Spanien och Polen möter varandra under lördagen.

– Vi ville vinna i dag och det Ă€r huvudsaken att vi gör det. Vi hittar bĂ€ttre lösningar i andra och Ă€r vĂ€ldigt nöjda med matchen som helhet, sĂ€ger Emil Forsberg till SVT.

NÀsta svenska match Àr mot Polen pÄ onsdag, Àven den i S:t Petersburg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!